01.10.2023.

13:45

Foto: freepik

Magazin

Stisak ruke otkriva u kakvom ste zdravstvenom stanju!

Istraživanja su pokazala da vaš stisak, odnosno rukovanje, može otkriti mnogo o zdravstvenom stanju, od verovatnoće da dobijete moždani udar, pa i do rizika od depresije.

Loše zdravlje srca

Sudeći po istraživanju naučnika sa Univerziteta Kraljica Meri u Londonu, slabo rukovanje može biti povezano sa većim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

Podaci su otkrili da oni sa malom snagom stiska, imaju slabije srce, manje sposobno da pumpa krv po telu.

S druge strane, utvrđeno je da oni sa jačim stiskom, imaju veće zapremine i proporcije krvi koju pumpa srce, kao i zdraviji srčani mišić - oba faktora su povezana sa manjim rizikom od kardiovaskularnih problema.

Rana smrt

Nisu samo srčani i moždani udari povezani sa manje čvrstim stiskom.

Studija na preko milion adolescenata, muškaraca rođenih u Švedskoj između 1951. i 1976. otkrila je da je slabije rukovanje "značajno povezano sa većom smrtnošću, od svih uzroka".

Odvojena državna studija objavljena u "Britiš Medikal Žurnalu" (BMJ) otkrila je da oni koji imaju slabiji stisak, u srednjim godinama imaju 20 posto veći rizik od smrti od srčanih i respiratornih bolesti i raka, prenosi TheSun.

Informer

rukovanje

Depresija

Slab stisak je dugo bio povezan sa nervozom, ali zapravo može signalizirati loše mentalno zdravlje.

Južnokorejski istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jonsej, takođe su otkrili da ljudi sa slabijim stiskom, imaju do tri puta veću verovatnoću da imaju nedijagnostikovanu depresiju.

To znači da će lekari u budućnosti moći da kažu da li je pacijent u ranoj fazi stanja, jednostavnim rukovanjem.

Razlog za to nije jasan, ali jedna teorija je da mekši stisak, može biti marker za lošiju ukupnu fizičku snagu, uzrokovanu nedostatkom fizičke aktivnosti - tipično obeležje opadanja mentalnog blagostanja.