Autor: Informer.rs

03.10.2023.

11:33

Foto: Shutterstock

Magazin

Simptomi autizma koje ne smete da ignorišete! Razvojni poremećaj koji traje tokom čitavog života

Evo nekoliko ključnih karakteristika autizma:

Poteškoće u socijalnoj interakciji

Osobe s autizmom često imaju izazove u razumevanju i interpretaciji neverbalnih znakova kao što su gestovi, facijalna ekspresija i kontakt očima. Takođe, mogu imati poteškoće u razvijanju prijateljstava i uspostavljanju emocionalnih veza s drugima.

Poteškoće u komunikaciji

 Autistične osobe mogu imati probleme u razvoju verbalne i neverbalne komunikacije. To uključuje poteškoće u govoru i jeziku, kao i ograničene sposobnosti izražavanja svojih osećaja i potreba.

Ponavljajuće ponašanje i interesi

Mnogi autistični pojedinci imaju ograničene i ponavljajuće interese, kao što su fiksacija na određene teme ili aktivnosti. Takođe, često se pridržavaju rutina i mogu reagovati emotivno ako se te rutine poremete.

Informer

Senzorne osetljivosti

Osobe s autizmom često imaju senzorne osetljivosti, što znači da mogu reagovati intenzivnije na zvuke, svetlost, mirise i druge senzorne podražaje. To može uticati na njihovo ponašanje i udobnost.

Različit spektar ozbiljnosti

Autizam se manifestuje na različite načine i ima različite nivoe ozbiljnosti. Neki ljudi s autizmom mogu imati blage simptome i uspešno funkcionalno živeti, dok drugi mogu imati teže simptome i zahtevati podršku u svakodnevnom životu.

Rana dijagnoza i intervencija

Rana dijagnoza i intervencija ključni su za poboljšanje kvaliteta života autističnih osoba. Ranom terapijom, poput terapije ponašanja i govorne terapije, mogu se razviti važne veštine komunikacije i socijalne interakcije.

Autizam nije bolest

Važno je napomenuti da autizam nije bolest koja se može izlečiti. Umesto toga, radi se o razvojnom poremećaju koji traje tokom celog života. Međutim, rana intervencija i podrška mogu značajno poboljšati funkcionalnost i kvalitetu života autističnih osoba.

Važno je razumeti da je aka osoba s autizmom jedinstvena i pristupi podrške i terapije moraju biti prilagođeni individualnim potrebama i sposobnostima. Takođe, važno je promovisati svest i razumevanje autizma u društvu kako bi se stvorila inkluzivnija i podržavajuća okolina za sve autistične osobe.