05.10.2023.

08:20

Foto: Freepik.com

Magazin

Koristite mobilni dok ste na toaletu? Kada čujete koliko je to opasno, prestaćete odmah

Kada obavljaju veliku, pa i malu nuždu, mnogi ljudi sa sobom ponesu i koriste mobilni telefon, kako bi im brže prošlo vreme. Međutim, doktor upozorava da ova aktivnost može da vas dovede u opasnost od ozbiljnih zdravstvenih problema.

U video snimku objavljenom na TikTok-u, gastroenterolog dr Saurab Seti je otkrio da skrolovanje na društvenim mrežama, dok sedite na toaletu vrši "pritisak na vaš rektum i anus".

- Ovo može dovesti do problema kao što su hemoroidi, analne pukotine i rektalni prolaps - rekao je dr Saurab.

Hemoroidi mogu biti bez simptoma i nestati za nekoliko dana, ali takođe mogu izazvati agoniju i nelagodnost kada "priroda pozove", navodi nacionalna zdravstvena služba.

Analne pukotine uzrokuju bol pri pokušaju velike nužde, koji može trajati nekoliko sati, kao i krvarenje, prenosi TheSun.

- Najozbiljniji zdravstveni problem koji može nastati zbog predugog sedenja na toaletu je rektalni prolaps - smatra stručnjak. Ovo se dešava kada vaš rektum, deo vašeg debelog creva, sklizne u vaš anus.

Ipak, ovo nisu jedini razlozi da ne ponesete telefon sa sobom u kupatilo:

Informer

mobilni telefon

- Drugi problem je što to može biti leglo bakterija. Studije su otkrile da je prosečan pametni telefon prljaviji od toaletne daske u javnom toaletu, pa pokušajte da izbegavate korišćenje istog, dok ste u toaletu - savetuje doktor.

Ukoliko ne osećate da možete da prestanete da skrolujete tokom odlaska u toalet, stručnjak ima još jedan savet:

- Barem telefon obrišite dezinfekcionim sredstvom nakon što "završite posao" - rekao je doktor.

Najčešći simptomi hemoroida su:

Svetlo crvena krv u stolici, na toalet papiru ili u wc šolji

Bol i iritacija oko anusa

Otok ili tvrda kvržica oko anusa

Svrab u analnom području