09.10.2023.

20:00

Foto: pexels.com

Magazin

Da li je bolje crno ili belo grožđe? Jedno je za dobar san, drugo za probavu

Na pitanje da li je bolje belo ili crno grožđe, nutricionisti bi odgovorili da je dobro koje god da izaberete. Bez obzira na vrste i podvrste grožđa, većina nas zaista poznaje samo belo i crno i gotovo da ne vidi razliku, osim u boji.

Saznajte ukratko nešto o uticaju ovih jesenjih plodova na zdravlje.

Informer

Kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju

Crno grožđe

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona koji je važan za dobar san.

Vinogradari kažu da ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vredna jer je bogata materijama koje mu daju boju i ukus. Sadrži i antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Čisti arterije smanjujući rizik za bolesti srca, nastanak trombova, a snižava i loš holesterol.

Informer

Belo grožđe rešava probleme s probavom

Belo grožđe

Belo grožđe je slično crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno materijama koje naglašavaju ukus i boju. Nutricionisti napominju da ovo voće rešava probleme s probavom, ima manje kiseline od crnog grožđa, a dobar je izvor vitamina A, C i K, i nekih minerala poput kalcijuma i gvožđa.

Čuvanje

Grožđe se pere neposredno pre jela, a da bi se očuvalo sveže, drži se u plastičnoj kutiji u frižideru.