15.10.2023.

16:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li ste bolesni zbog promene vremena? Pomažu kamilica, vežbe disanja...

Na promene vremenskih prilika manje-više reaguju svi, a najviše žene srednjih godina. Čak 40 odsto njih su meteoropate, ali ni medicina ni druge nauke još nemaju prave razloge za to. Ono što je svima i bez naučne potvrde jasno, pogotovo ženama, jeste činjenica da ženski organizam može da predskaže i kišu i sunce, tako da uznemirenost, neraspoloženje, nesanica, umor, kostobolja često nisu simptom bolesti, već znak da će se promeniti vreme.

Lekari objašnjavaju da meteoropate ne moraju da budu hronični bolesnici već i zdravi ljudi.

- Vremenske promene uzrokuju elektromagnetni talasi koji utiču na hipotalamus u mozgu i indirektno pojačavaju lučenje hormona stresa, smanjujući hormon sreće endorfin, što vodi do pojačane anksioznosti, glavobolje i ostalih simptoma - objašnjavaju sa Univerziteta Aberdin.

Simptomi 

Simptomi meteoropatije manifestuju se obično između 24 i 48 sati pre promene vremena, posebno kod osetljivijih ljudi, a uključuju: depresiju, glavobolju, vrtoglavicu, fizičku slabost, hipertenziju, pojačanu osetljivost na bol u zglobovima i mišićima, promene raspoloženja, nervozu, ubrzan rad srca.

Informer

I kosti znaju da žigaju na promenu vremena

Pomoć 

Biljni čajevi

Ako patite od meteoropatije, pijte čaj od kamilice jer smanjuje nervozu i napetost. Jedite više voća i povrća.

Informer

Čaj od kamilice će vas opustiti

Spavajte osam sati

Umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. Važno je da legnete pre ponoći i spavate osam sati. Ako patite od nesanice, pokušajte da rešite problem vežbama disanja, koje su svakako zdravije od lekova.

Informer

Spavajte najmanje osam sati dnevno

• Lezite, udahnite duboko i, dok udišete, brojte u sebi polako do četiri.

• Izdišite polako, brojeći u sebi do osam, a glasno izgovarajte glas "h" ili "s".

• Ponavljajte ovu vežbu sve dok ne počnete da zevate.

• Dok radite vežbu, koncentrišite se na opuštanje, pa ćete osetiti kako vam se relaksira celo telo.