23.10.2023.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Loša vest ako volite slaninu! Koliko crvenog mesa možete da pojedete nedeljno?

Britanski naučnici preporučuju da ne konzumirate više od 70 g crvenog mesa - kao što su junetina, jagnjetina ili svinjetina - ili prerađenog mesa - poput šunke, slanine i salame - dnevno zbog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Istraživači su pregledali zdravstvene kartone i obrasce ishrane 216.695 ljudi koji su ispitivani na svake dve do četiri godine o tome šta jedu, ukupno 36 godina. Tokom ovog perioda, više od 22.000 učesnika razvilo je dijabetes tipa 2.

Rezultati, objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition, pokazuju da je konzumiranje crvenog mesa - i prerađenog i neprerađenog - snažno povezano sa povećanim rizikom od šećerne bolesti, prenosi Dejli mejl. Oni koji su jeli najviše crvenog mesa - oko dve i po porcije dnevno - imali su 62 odsto veći rizik od razvoja ovog stanja u poređenju sa onima koji su jeli najmanje. 

Od 70 do 170 

Inače, Svetska zdravstvena organizacija je 2015. godine objavila izveštaj u kojem se crveno meso klasifikuje kao "verovatno kancerogeno za ljude". Preporučuju ograničen unos crvenog mesa, posebno procesuiranog mesa poput kobasica i slanine.

Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje unosa crvenog mesa na manje od 170 grama dnevno.

Informer

Samo umereno

Američki institut za istraživanje raka savetuje da se unosi malo crvenog mesa (do 350-500 grama nedeljno) i da se daje prednost ribi, piletini, i biljnim izvorima proteina.

Ograničavanje unosa crvenog mesa, napominju lekari, povezano je s nekoliko zdravstvenih razloga, osim dijabetesa. 

Povećan rizik od raka

Ispitivanja su pokazala da viši unos crvenog mesa može da poveća rizik od određenih vrsta raka, kao što je rak debelog creva. Prerađeno meso je posebno povezano s povećanim rizikom.

Povećan rizik od srčanih oboljenja

Ishrana bogata crvenim mesom često je povezana s većim rizikom od srčanih oboljenja zbog visokog sadržaja zasićenih masti i holesterola u crvenom mesu.

Važno je napomenuti da preporuke o unosu crvenog mesa mogu da se razlikuju od osobe do osobe u zavisnosti od njihovog uzrasta, pola, stila života i zdravstvenog stanja. Takođe, postoje mnoge alternative za crveno meso, kao što su mahunarke, orašasti plodovi, sočivo i biljni proteini koji mogu da budu korisni za zadovoljenje potreba za proteinima i hranjivim materijama.