05.11.2023.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

6 filtera za proveru obroka! Evo kako da znate da li je vaše jelo zdravo

Mnogi ljudi su svesni da postoje određene namirnice koje se smatraju zdravim. Međutim, opet neretko dolazi do nedoumica, kada je celo jelo u pitanju, da li je ono dobro za vas ili nije.

Nutricionistkinja Marija Glušac otkriva koje stavke je potrebno da sadrži vaš obrok, kako bi se okarakterisao kao zdrav:

1. Koliko i koje masti ima u vašem obroku?

Vodite se merom da je za jednu porciju kašika ulja sasvim dovoljna. Ako kuvate veću količinu jela, povećajte. Za pečenje jaja, palačinke i slično dovoljna je jedna kafena kašičica nekog od hladno ceđenih vrsta ulja.

2. Da li i koliko u vašem obroku ima povrća?

Setite se uvek ilustrovanog prikaza zdravog tanjira: povrće zauzima polovinu tanjira. Naravno da ga ne mora sadržati baš svako jelo, ali povrće je dosta dobar pokazatelj kvaliteta obroka, pa ga ubacite uvek kada možete.

3. Koje meso je u vašem obroku i kako ste ga spremili?

Da li je to pohovana svinjetina ili pile iz rerne ili kuvano belo meso? Ovo su preporuke koliko koja vrsta mesa i ribe treba da budu zastupljene u ishrani:

Živinsko - 3 puta nedeljno. Najbolje belo, ali i batak i karabatak su dobri delovi. Samo ne zaboravite da skinete kožicu.

Crveno meso - 1-2 puta nedeljno. Ovde birajte junetinu i govedinu, pre nego svinjsko.

Informer

meso

I ne zaboravite ribu - idealno 2 puta nedeljno, ali i jednom nedeljno je bolje od "nisam ljubitelj ribe, jedem je jednom godišnje". 

SAVET PLUS: Jedan dan u nedelji možete ostaviti i kao "bezmesan" ili postan.

Načini pripreme takođe određuju koliko je obrok zdrav. Belo meso je zdravo, ali ako ga ispohujete, to menja stvar.

4. Da li vaš obrok ima žitarice, koje, koliko...?

Pirinač, proso, integralna testenina, ovsene i druge pahuljice, hleb od celog zrna... Ako nešto od ovoga imate na tanjiru, sjajno! Vaš obrok je prošao i kroz četvrti filter kvaliteta.

5. Da li vaš obrok sadrži neki zaslađivač, koji i koliko?

Proverite sa čime ste zasladili jelo. Ako ste stavili beli šećer, ma kakvi da su ostali sastojci, dobićete manje kvalitetan obrok. Koristite zaslađivače poput stevije, eritritola, meda... I ne preterujte sa količinama.

6. Da li vaš obrok ima prilog od salate?

Ne ide baš uz svako jelo, ali svuda gde možete da dodate i jednu porciju sveže salate, znajte da ste u velikoj meri popravili kvalitet obroka. Čak i kada jedete picu, uzmite uz nju porciju salate i eto malo zdravijeg jela.