05.11.2023.

16:20

Foto: pexels.com

Magazin

Oprez! Ovo svi rade, a ne znaju da povećava šanše za dobijanje dijabetesa

Lekari su godinama upozoravali da konzumiranje previše soli može na kraju dovesti do srčanog i moždanog udara. Međutim, nova studija, sprovedena na Univerzitetu Tulane u SAD, prva je koja povezuje prekomerni unos soli sa dijabetesom tipa 2.

Stručnjaci su analizirali podatke više od 400.000 Britanaca koji su ispitivani o unosu soli i o tome koliko često su svoje obroke začinili solju, za stolom. Međutim, nisu procenili so koja se koristi u kuvanju ili ukupnu količinu soli koja je pojedena.

Tokom praćenja od otprilike 12 godina, u proseku, preko 13.000 učesnika je razvilo dijabetes tipa 2.

Otkrili su da u poređenju sa onima koji nikada ili retko koriste so, ljudi koji su je dodavali u svaki obrok, imaju 39 odsto veći rizik da dobiju ovo stanje, u poređenju sa onima koji je "nikada" ili "retko" koriste.

U međuvremenu, oni koji su "ponekad" ili "uglavnom" dodavali so, imali su 13 posto i 20 posto veći rizik.

Glavni autor, profesor Lu Ki je rekao:

- Već znamo da ograničavanje soli može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. Ali ova studija po prvi put pokazuje da uzimanje soli sa stola, može pomoći u sprečavanju dijabetesa tipa 2.

Informer

dijabetes

Istraživači su prilagodili faktore koji bi mogli da iskrive rezultate, uključujući starost, pol, visinu, težinu, pušački status, konzumaciju alkohola i nivoe aktivnosti.

Pišući u časopisu Majo Klinik Prosidings, tim je rekao da su potrebna dalja istraživanja da bi se razumelo zašto je unos soli povezan sa povećanim rizikom od dijabetesa.

Ipak, profesor Ki veruje da dodavanje soli u hranu može podstaći ljude da jedu veće porcije - povećavajući rizik od gojaznosti, jednog od najvećih pokretača dijabetesa tipa 2.

- Kao što smo pokazali u radu, veći rizik od dijabetesa tipa 2 delimično je posledica povećane telesne masti, povezane sa dodavanjem soli u hranu. Prethodne studije su takođe pokazale da je unos soli povezan sa abnormalnim krvnim pritiskom i upalom, što takođe može doprineti povećanom riziku od dijabetesa - ističe Ki.

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da odrasli ne bi trebalo da unose više od 6 g, oko jedne kašičice soli dnevno.

Dr Fej Rajli savetuje da umesto da dodajete so svojoj hrani, isprobajte različito bilje i začine da biste dodali dodatni ukus, prenosi Dejli Mejl.