12.11.2023.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Jačaju imunitet, učestvuju u oporavku tkiva i neophodne su za očuvanje zdravlja! Niste ni svesni koliko su važne ove namirnice

Kada se govori o zdravlju, mnogi ljudi nisu svesni koliko izbor namirnica i hrane koju unosimo, zapravo utiče na isto. 

Postoje neke stvari, poput aminokiselina, koje imaju ključnu ulogu po naš život, a nalaze se upravo u određenim namirnicama, koje ne smemo zanemariti. 

Nutricionistkinja Ivana Mišić, otkrila je detaljnije o tome:

- Aminokiseline su osnovne hemijske jedinice koje čine proteine, ključne makronutrijente koji su neophodni za život i igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Neophodno ih je unositi kako bi naše telo moglo pravilno da funkcioniše. One učestvuju u izgradnji i oporavku tkiva, potrebne su za sintezu hormona i enzima, jačaju imuni sistem i vrše transport hranljivih materija po telu - navodi nutricionistkinja i otkriva nekoliko namirnica koje se smatraju visokokvalitetnim izvorima aminokiselina:

Jaja - Jaja su jedan od najkompletnijih izvora proteina, jer sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnom odnosu.

Meso - Crveno meso, piletina, ćuretina, svinjetina i druge vrste mesa su odlični izvori proteina sa visokokvalitetnim aminokiselinskim profilom.

Informer

piletina

Riba i morski plodovi - Losos, tuna, skuša, pastrmka i druga morska hrana su bogati proteinima i esencijalnim aminokiselinama.

Mlečni proizvodi - Mleko, sir, jogurt i ostali mlečni proizvodi su dobri izvori proteina, posebno za vegetarijance koji konzumiraju mlečne proizvode.

Soja i sojini proizvodi - Soja je biljni izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Tofu, sojino mleko i druge sojine proizvode mogu koristiti vegetarijanci i vegani.

Kinoa - Ova pseudocerealna biljka je bogata proteinima i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Mahunarke - Pasulj, leblebija, sočivo i druge mahunarke su dobri izvori proteina, iako neki od njih možda ne sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnom odnosu. Međutim, kombinovanjem različitih vrsta mahunarki, možete obezbediti sve potrebne aminokiseline.

- Unos aminonokiselina je vrlo važan jer bez njega telo neće moći da obavlja sve procese i ostane zdravo, zato je važno balansirati ishranu jer ona nije samo naše ,"gorivo," već i naš lek - zaključuje nutricionistkinja.