15.11.2023.

15:20

Foto: unsplash.com

Magazin

Da li jesti prezrelo voće i povrće? Nutricionistkinja kaže da možete, ali samo na ovaj način

Mnogim ljudima se desi da kupe voće i povrće, pa im ono, umesto da ga iskoriste u narednih par dana, ipak duže odstoji. Tada se javlja nedoumica da li su ovakve prezrele namirnice zdrave za konzumiranje, a detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Marija Glušac:

- Ako voće i povrće jedemo zbog njihovih brojnih nutritivnih i zdravstvenih benefita, onda moramo znati da prezreli plodovi gube svoje nutritivne vrednosti, jer im se menja hemijski sastav. Jedite ih u trenutku njihove pune zrelosti, pa u skladu sa tim i planirajte kupovinu - ističe nutricionistkinja i otkriva koliko otprilike razno voće i povrće zadržava svoj kvalitet:

Voće

Jabuke i kruške - do 7 dana na polici, u frižideru 4-6 nedelja

Tropsko voće - banana 3-4 nedelje, ostalo i do 2 meseca

Citrusi - ako su u frižideru i do 3-4 nedelje

Bobičasto voće - 2-3 dana u frižideru, borovnice i do 2 nedelje

Kajsije i breskve - na toplom 2-3 dana, na T 0-3 stepena i do 4-5 nedelja

Šljive - zelene 5-7 dana, zrele 3-4 dana

Paradajz - zreo paradajz oko 7 dana na polici

Informer

paradajz

Povrće

Brokoli i karfiol - 3-4 dana u frižideru

Korenasto povrće - oko 2-3 nedelje u frižideru, krompir može i duže na tamnom mestu

Zeleniš - oko 4 dana

Tikvice i krastavac - do 7 dana u frižideru

Luk - na tamnom i hladnom mestu do 2 nedelje

- Ali ne brinite ni ako ste zakasnili da ih pojedete na vreme. Uklonite tamne delove koji su počeli da trule ili od prezrelih plodova napravite obroke za koje su baš takvi pogodni:

Informer

tikvice

OD PREZRELOG POVRĆA:

Krem čorbu, potaž, sos za pastu, preliv za meso, zdraviji čips za grickanje...

OD PREZRELOG VOĆA:

Smuti, sladoled, džem, kolač, hleb od banane...

- Glavni adut prezrelog voća su njegova slatkoća i puniji ukus, a mana veća količina šećera. Ako ste u kategoriji koja bi trebala da povede računa o tome (ako imate dijabetes ili IR), trudite se da ga nikad ne jedete bez nekog izvora masti i proteina, a svakako je bolje da birate ono zelenije - ističe nutricionistkinja.

Kada je opasno jesti prezrele plodove?

- Vrlo lako ćete "namirisati" kada više nije bezbedno da ih iskoristite. Ako su plodovi već sasvim truli, ne rizikujte svoje zdravlje, jer može doći do trovanja i zaraze bakterijama, poput salmonele i ešerihije koli - naglašava nutricionistkinja.