15.11.2023.

18:40

Foto: Freepik.com

Magazin

Zašto jabuke treba da jedete s korom? 6 dobrih razloga

Navika da jabuku oljuštite pre jela je sasvim pogrešna, poručuju nutricionisti. Ovo voće treba samo da operete i pojedete s korom, jer je kora ono što je najzdravije kod nje. Evo zbog čega:

U kori se nalazi većina vlakana

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore, dobijate samo 2,1 gram vlakana, što nije dovoljno da se nazove ni dobrim izvorom vlakana.

Informer

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana

U kori se nalazi i većina vitamina

Jabuka srednje veličine sa korom sadrži 8,4 miligrama vitamina C i 98 internacionalnih jedinica vitamina A. Bez kore, jabuka sadrži 6,4 miligrama vitamina C i 61 internacionalnu jedinicu vitamina A.

Olakšavanje problema sa disanjem

Jedinjenje koje pomaže kod problema sa disanjem naziva se kvercetin i nalazi se najvećim delom u kori jabuke. Jedna studija je došla do zaključka da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih ne jedu uopšte.

Informer

Kvercetin iz jabuke se bori protiv oštećenja na moždanom tkivu

Dobra za pamćenje

Ovaj antioksidans se bori protiv oštećenja na moždanom tkivu koja se povezuju sa Alchajmerovom bolešću i drugim sličnim bolestima - bar kod pacova.

Kora može da spreči i teške bolesti

Studija rađena na Univerzitetu Kornel došla je do zaključka da su jedinjenja koja se nazivaju terpeni i koja se nalaze u kori jabuka sposobna da spreče ili ubiju ćelije raka u laboratorijskim uslovima. Konkretno, ova jedinjenja deluju protiv raka jetre, debelog creva i raka dojke.

Informer

Uvek na listi dijetalnih namirnica

Sprečava gomilanje kilograma

U kori se nalazi i urzolinska kiselina, bitno jedinjenje za borbu protiv gojaznosti. Urzolinska kiselina povećava mišićnu masu i količinu braon masti koja sagoreva kalorije, pa se tako smanjuje i rizik od gojaznosti - bar kod miševa.