18.11.2023.

18:00

Foto: Instagram/mariamenounos

Magazin

Voditeljki su rekli da ima problem s glutenom, a istina je bila mnogo kobnija! Uobičajni simptom se pokazao kao tihi ubica

Voditeljka Marija Menunos je u jednom momentu bila fitnes fanatik, sa sjajnim trbušnjacima, dok je u sledećem izgledala kao da je progutala košarkašku loptu. Tako je živela 18 meseci dok konačno nije otkrila istinu.

Američkoj TV voditeljki je na kraju dijagnostikovan rak pankreasa u drugom stadijumu, nakon što su lekari u januaru pronašli tumor od skoro 4 cm.

Međutim, mesecima ranije su doktori njene simptome predstavljali kao netoleranciju na gluten. Srećom, Marija je imala operaciju koja joj je spasila život, pa sada više nema rak.

Ipak, ona želi da svoje iskustvo iskoristi kao lekciju drugima, kako bi upoznali znake i simptome bolesti, koja ima najnižu stopu preživljavanja od svih uobičajenih karcinoma.

- Zaista ohrabrujem svakoga ko ima konstantan bol ili simptome kao što su dijareja, nadimanje, gasovi ili zatvor da se detaljnije pregleda. Mnogi ljudi samo žele da "ućutkaju" svoja tela i vrate se na posao i vrate se u život i pretvaraju se da se to ne dešava. Bila sam tamo. Međutim, ne možete samo slušati kako vam neko drugi govori šta se dešava u vašem telu. Ako bol ne prestane, morate nastaviti da se borite - rekla je Marija za "Today".

Kako je svojevremeno objasnila, uvek je bila u formi i sa trbušnjacima, a onda joj se desilo da je najmanje godinu i po dana osećala nadutost, a potom i bolove u stomaku. U jednom momentu joj je dijagnostikovana intolerancija na gluten, a zatim je saznala i da ima dijabetes tipa 1. 

Međutim, kako su njeni simptomi i bolovi i dalje trajali, Marija je potražila i drugo mišljenje. Otišla je u bolnicu gde su joj uradili skeniranje celog tela, kada je i otkrila da ima neuroendokrini tumor pankreasa.

Operisana je u februaru, kao i deo njenog pankreasa, slezine i 17 limfnih čvorova. Na sreću, rak se nije proširio i ne zahteva dalje lečenje.