19.11.2023.

23:20

Foto: Freepik.com

Magazin

Zašto spavaća soba ne treba da bude previše topla?

Čak i ako ste zimogrožljivi i stresete se od jeze pri pomenu niske temperature, ne preterujte sa zagrevanjem sobe u kojoj spavate. U spavaćoj sobi uvek treba da bude malo hladnije nego u ostatku stana, a koristi su višestruke, od dobrog odmora pa do boljeg izgleda, napominju stručnjaci.

Temperature vazduha tamo gde spavate mogu da imaju veliki uticaj na kvalitet sna, a onda i na ostatak dana.

Britanski institut za san u svojoj studiji otkriva da skoro 70 odsto ljudi ne obraća mnogo pažnju na to kolika je temperatura spavaće sobe noću i tvrde da je za kvalitetan san najbolje ako termometar pokaže između 15 i 19 stepeni.

Informer

U spavaćoj sobi uvek treba da bude malo hladnije nego u ostatku stana

- Ako je temperatura viša od 24 ili pak niža od 13, to može da dovede do nemirnog sna, a onda će vas umor i neraspoloženje pratiti narednog dana - prenosi zaključke studije "Hafington post".

Evo zašto je još dobro spavanje u hladnijoj sobi.

Imaćete mirniji san

Neki oblici nesanice rezultat su lošeg regulisanja telesne temperature. Ako vam je teško da zaspite uveče, hladna spavaća soba će vam pomoći da snizite telesnu temperaturu, pa će san biti čvrst bez prevrtanja u krevetu i preznojavanja.

Izgledaćete mladoliko

Spavanje u sobi sa nižom temperaturom od 21 stepen podstiče izlučivanje melatonina u telu, koji je jedan od najboljih telesnih hormona protiv starenja.

Informer

Kada padne telesna temperatura, hormon stresa kortizol se smanjuje

Može vam pomoći da izgubite kilograme

Kada padne telesna temperatura, hormon stresa kortizol se smanjuje, što vam omogućava kvalitetniji san. Kad ne spavate dovoljno, probudićete se sa višim nivoom kortizola - što znači da ćete mnogo verovatnije posezati za grickalicama i "tovariti" kilograme.

Nema rizika od metaboličkih bolesti

Jedno istraživanje je otkrilo da spavanje u spavaćoj sobi na 19 stepeni može da pomogne u sprečavanju nekih metaboličkih bolesti, poput dijabetesa.

I još nešto

Naša telesna temperatura prirodno raste i opada tokom 24 sata. Najviša je u kasnim popodnevnim satima, a najniža oko 5 sati ujutru.