Autor: Informer.rs

08.12.2023.

14:40

Foto: Shuterstock

Magazin

Redovan seks dobar za mentalno zdravlje! Smanjuje rizik od demencije

 Istraživači su pet godina testirali kognitivne sposobnosti, uključujući pamćenje i pažnju kod 1.683 osobe starije od 62 godine.

Tako su otkrili da su oni u dobu od 75 do 90 godina koji su imali seks bar jednom sedmično tokom pet godina imali bolje rezultate na testovima mozga na kraju eksperimenta od onih koji to nikad nisu imali.

Istraživači sugerišu da bi to moglo da bude zato što je seks fizička aktivnost koja može da smanji rizik od kognitivnog pada, uključujući demenciju.

Informer

 - Ovo može da bude naročito istinito u starijoj dobi, jer se fizička neaktivnost povećava s godinama, a starije odrasle osobe imaju visoku stopu sedelačkog ponašanja. Stoga, sve koristi od seksa za cirkulaciju mogu biti važne u dubokoj starosti - napisali su u svom istraživačkom radu.

Studija je otkrila da je za osobe u dobi od 62 do 74 godine sve bilo u kvalitetu seksa, a ne u tome koliko su ga često imali. Oni koji su opisali svoj seksualni život kao vrlo ugodan i zadovoljavajući imali su bolje rezultate kognitivnog zdravlja od onih koji nisu previše uživali u svojim spavaćim sobama.

Naučnici kažu da se to može pripisati blagodetima dobrog seksa za ublažavanje stresa, kao i otpuštanju hormona zadovoljstva - dopamina.