09.12.2023.

13:20

Foto: Shutterstock

Magazin

5 saveta kako da pripremite ćerke za prvu menstruaciju

Kada se govori o intimnom zdravlju, roditelji često zaborave kako je to bilo "u njihovo vreme" i kako su njih pripremali za ono što predstoji. 

Iz tog razloga, ginekolog Aleksandar Ristić je želeo da olakša roditeljima i pruži nekoliko saveta kako da ćerkama približe sve što se tiče menstruacije:

- Ono što je bitno jeste da roditelji sa devojčicama otvoreno i na vreme razgovaraju o ovoj temi. Početak menstruacije, poznat kao menarha, obično se javlja kod devojčica između 9. i 16. godine, iako varira od osobe do osobe - navodi ginekolog i dodaje:

- Razgovor o menstruaciji može biti osetljiv, ali je važan deo odgoja i podrške. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da objasnite vašoj ćerki šta je menstruacija:

Informer

menstrualni bolovi

- Izaberite prikladan trenutak: Razgovarajte kada je vaša ćerka opuštena i otvorena za razgovor. Izaberite trenutak kada niste ograničeni vremenom i kada možete pružiti emocionalnu podršku.

- Budite iskreni i otvoreni: Koristite jednostavan jezik i budite iskreni u vezi s informacijama koje delite. Objasnite joj da je menstruacija prirodan biološki proces koji doživljavaju devojke i žene kako bi im omogućio da postanu majke jednog dana.

- Razgovarajte o promenama u telu: Objasnite da će se s vremenom događati promene u njenom telu, uključujući rast grudi, rast dlaka, promene u raspoloženju i početak menstruacije. Objasnite da su ove promene normalne i deo procesa odrastanja.

- Ponudite emocionalnu podršku: Raspravljajte o emocijama koje vaša ćerka može osećati u vezi s menstruacijom. Podstaknite je da postavlja pitanja i podeli svoja osećanja.

- Pružite joj potrebne proizvode: Objasnite joj kako koristiti higijenske proizvode kao što su ulošci. Poklonite joj nekoliko proizvoda kako bi se osećala pripremljenom.