12.12.2023.

21:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovo je savremena muška boljka koja ih tera u smrt!

Da li ste čuli za bigoreksiju? Od tog poremećaja pati svaki deseti muškarac u teretani, a karakteriše ga bolesna želja za razvojem mišića, zbog čega im se smanjuju testisi i slabi srce.

Stručnjaci upozoravaju da muškarci opterećeni vežbanjem u glavi proživljavaju isti "pakao" kao oni koji pate od anoreksije.

Čak i kad padnu na 30 kilograma i ne mogu da stoje na nogama, anoreksični i dalje misle da su predebeli. Tako i bigoreksičari veruju da im mišići nikad nisu dovoljno veliki.

Međutim, ta opsesija vodi u ozbiljne zdravstvene probleme: srčani i moždani udar, skupljanje testisa, gubitak kose, depresiju...

Informer

Opsednutost mišićima

- Većina posledica se javlja zbog uzimanja štetnih dodataka, ali čak i bez njih nezdravo je nakupljati prekomernu mišićnu masu jer se time opterećuju srce i krvni sudovi. Nažalost, sve više ljudi je opsednuto izgledom svog tela. Gledaju se u ogledalo i ne vide realno svoje mišiće, za njih nisu dovoljno veliki - rekao je za BBC Rob Vilson iz ustanove "Badi dismorfik disorder", koja ukazuje na taj poremećaj i pomaže onima koji pate od njega. 

Okidači

On je objasnio da osobe obolele od bigoreksije obično nemaju samopouzdanja, osećaju se konstantno zabrinuto i uznemireno, a najteži slučajevi padaju u tešku depresiju s najcrnjim mislima o samoubistvu. 

Informer

Najteži slučajevi padaju u tešku depresiju

- U njihovoj glavi je da moraju da izgledaju na određeni način da bi se osećali privlačno, moćno i uspešno. Uzrok poremećaja još nije sasvim jasan, ali se pretpostavlja da su krivi geni ili hemijska neravnoteža u mozgu. Okidač mogu biti i neke životne situacije, a češće se pojavljuje kod muškaraca koji su u detinjstvu bili zlostavljani i maltretirani, nesigurni i s manjkom samopouzdanja - dodao je Vilson.

Kad je dosta

Neki od znakova bigoreksije: 

preterano vežbanje u teretani
uzimanje anaboličkih steroida
zloupotreba dodataka ishrani i konstantno ispijanje proteinskih šejkova
pretereno ogledanje
napad panike ako se propusti vežbanje
redovno objavljivanje slika tela 
svakodnevno merenje težine i obima mišića