16.12.2023.

15:00

Foto: freepik

Magazin

Idealno za one koji poste! Evo kako da zamenite jaja u jelima - slaniši i slatkiši će imati skoro nepromenjen ukus

Iako postoji mnogo namirnica koje se mogu jesti u toku posta, za većinu ljudi su jaja takoreći nezamenljiva. Međutim, to baš i nije tako. Možete napraviti biljnu zamenu za jaja, od samo nekoliko sastojaka, a detaljnije o tome je objasnila nutricionistkinja Ivana Šarčević:

- Jaja su zdrava i nutritivno vredna hrana i važan su sastojak mnogih jela. U vreme posta zamene za jaja su neophodne, kao i kod vegana i osoba alergičnih na ista - ističe nutricionistkinja i otkriva šta i kako možete koristiti za zamenu:

Čija semenke:

Mogu biti mlevene ili cele (učinkovitije je ako se samelju, ali mogu i cele).

Pomeša se 1 kašika semenki sa 4 kašike vode. Ostavite da odstoje desetak minuta, potom ih dodajte u željenu masu (jelo).

Informer

čija semenke

Laneno seme:

Jedna kašika mlevenog lanenog semena se pomeša sa 3 kašike vode. Postupak je isti kao i sa čija semenom. Dobiće se želatinozna smesa, koja će povezati sastojke.

Psilijum:

Pomešajte 1 kašiku psilijuma sa kašikom vode. Psilijum ili seme indijske bokvice je odlična zamena za jaja i super je za brzo zrgrušavanje hrane.

- Ovo su zamene za jaja koja možete koristiti i u slanim i slatkim jelima. Naravno, nisu primenjiva kod "komplikovanijih" recepata, gde ide dosta jaja (kao što su torte i kolači gde ide mnogo jaja).
Zamene se mogu koristiti za mafine, palačinke, ćuftice, pljeskavice. Biće malo drugačija tekstura od one sa jajima, ali veoma ukusno - ističe nutricionistkinja.