27.12.2023.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Zašto se lekari retko razboljevaju, a okruženi su virusima? Ovih nekoliko stvari su ključne

Sigurno ste se makar nekad zapitali kako to da su lekari okruženi ljudima koji imaju grip, prehladu ili nešto slično, a toliko retko su i sami bolesni. 

Nekoliko specijalista je dalo odgovor na ovo pitanje.

Ne idu bolesni na posao

- Kada imam prehladu ili grip ne idem na posao. Svi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada bolesni radimo dovodimo druge ljude u opasnost da se razbole - rekao je dr Ričard Martinelo, profesor zaraznih bolesti i pedijatrije sa univerziteta "Jejl" za "HuffPost". Budući da se grip i prehlada šire putem respiratornih kapljica, kada ste bolesni najbolje je da ostanete kod kuće, kako biste smanjili rizik od prenosa.

Ne preskaču vakcinaciju

- Preskakanje ili odlaganje vakcine protiv sezonskog gripa može vas dovesti u opasnost da se stvarno razbolite - kaže dr Mari-Luiz Landri, profesorika laboratorijske medicine na univerzitetu "Jejl".

- Više puta sam dobila grip i svaki put sam bila jako bolesna. Otkako primam vakcinu, samo sam jednom dobila grip i bio je mnogo blaži - rekla je.

Informer

prehlada

Redovno peru ruke

Loša higijena pranja ruku može biti uzrok za dobijanje gripa ili prehlade. Ruke treba prati često.

- Kada nam se ruke nakon dodirivanja površine na kojoj je virus kontaminiraju, možemo se razboleti ukoliko posle dodirnemo oči ili nos - objašnjava doktor Martinelo. Ukoliko ste u pokretu i nemate pristup sapunu i vodi, možete privremeno koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Dovoljno odmaraju

Važno je dovoljno odmarati dok ste bolesni. Često pokušavamo i tada da sledimo svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osećamo, a to može negativno uticati na zdravlje. Dobra vest je da i san može pomoći da se brže oporavite od prehlade ili gripa, jer simptomi mogu trajati i do dve nedelje.

- Nedovoljno spavanja povezano je s povećanom upalom i oslabljenim imunološkim odgovorom, što može produžiti vreme potrebno za oporavak od bolesti - kaže profesor medicine sa Harvardske medicinske škole, Metju Viver.