08.01.2024.

18:10

Foto: freepik

Magazin

Zaustavite dijareju nakon prazničnog prejedanja! 5 stvari koje će vam vratiti creva u normalu

Retki su oni ljudi koji su uspeli da održe ravnotežu kada je ishrana u pitanju, tokom ovih prazničnih dana. 

Puna je bila trpeza, ali i stomaci, što se kod nekih negativno odrazilo u vidu dijareje

Sada kada se problem pojavio, ipak ne treba mnogo da brinete, jer ćete ga uz ovih nekoliko načina najverovatnije sanirati. 

Evo kako da vratite creva u normalu nakon prazničnog prejedanja:

1. Čaj od nane

Nana je poznata po svom umirujućem dejstvu na stomak. Topao čaj od nane može da pomogne da se umiri iziritirani crevni trakt i smanji proliv. Svakog dana popijte šolju do dve ovog napitka, koji će vam pomoći da ublažite nelagodu u stomaku.

2. BRAT dijeta

BRAT dijeta - banana, pirinač, pasirana jabuka i tost (banana, rice, apple, tost engl.) bi mogli da vam pomognu kod dijareje. Ove lagane namirnice su blage za stomak i pomažu u obnavljanju normalne funkcije creva. Važno je da ih postepeno uvodite, kako bi se povratio balans bakterija u crevima. 

Informer

prejedanje

3. Probiotici

Uzimanje probiotika može da pomogne da se obnove zdrave bakterije u crevima. 

4. Rastvori za elektrolite

Ako imate dijareju, ključno da je da budete hidrirani, jer ovo stanje uzrokuje gubitak tečnosti. Oralni rehidracioni rastvori, a koje lako možete da kupite u svakoj apoteci, pomažu da se nadoknade izgubljeni elektroliti i tečnost.

5. Đumbir

Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima i može da pomogne u smirivanju nadraženog stomaka. Savet je da dodate narendani sveži đumbir u čaj ili od ove namirnice napravite topli napitak koji će biti koristan kod dijareje.

Ukoliko dijareja ipak ne prolazi, svakako je preporuka da se obratite lekaru, kako bi vam prepisao terapiju.