21.01.2024.

20:40

Foto: Freepik.com

Magazin

Kad je ženstvenost u sukobu sa zdravljem! Štikle krive za artritis

Obuća na štiklu mogla bi biti glavni krivac za to što žene dvostruko više pate od artritisa od muškaraca. Naučnici iz Kalifornije posvetili su se istraživanju kako redovno nošenje štikli utiče na zdravlje kod žena, a budući da oba pola imaju vrlo sličan rad kolena i nogu kod hodanja, učestaliju pojavu artritisa kod nežnijeg pola povezali su sa štiklama.

Najčešći oblik artritisa, osteoartritis, pogađa ljude širom sveta, a nastaje zbog trošenja hrskavice koja pomaže našim zglobovima kod savijanja, podizanja, klečanja i bilo kakvog kretanja.

Na univerzitetu Stenford proučavali su žene koje su hodale u raznim tipovima obuće, od patika do cipela na štiklu. Pokazalo se da noge pri hodu primetno podrhtavaju kada je u pitanju štikla s petom od sedam centimetara.

Informer

Stanje dodatno pogoršava višak kilograma

Stručni medicinski časopis "Journal of Orthopaedic Research" prenosi da stanje dodatno pogoršava višak kilograma jer su zglobovi još više opterećeni pod težinom tela. Naučnici su zaključili da visoke pete u kombinaciji s viškom kilograma mogu biti uzročnici osteoartritisa kod žena.

Posle sat vremena

Druga istraživanja pokazala su da žene dobiju bolove u nogama otprilike sat vremena pošto obuju štikle, a College of Podiatry svojom studijom dokazao je da žene zbog lepih cipela i zato što izgledaju više trpe neprijatnost tri puta više nego muškarci. Naučnici su izračunali da zbog toga devet od deset žena tako zaradi žuljeve i slične manje povrede na stopalima.

Šta je osteoartritis

Reč je o najčešćem obliku artritisa koji pogađa ljude širom sveta, a nastaje zbog trošenja hrskavice koja pomaže našim zglobovima kod savijanja, podizanja, klečanja i bilo kakvog kretanja.