30.01.2024.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Domaća pasta od đumbira i kurkume protiv umora i upala!

Kurkuma se s pravom smatra jednim od najblagotvornijih začina koji ima snažno antiinflamatorno dejstvo. Đumbir je odlično blagotvorno sredstvo protiv artritisa i upala jer smanjuje stvaranje leukotriena, sastojka koji podstiče zapaljenske procese u zglobovima.

Kurkuma svoj blagotvorni efekat duguje aktivnom sastojku kurkuminu, dok đumbir, s druge strane, sadrži gingerol, koji ima jaka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Informer

Moć začina

Kada se uzme u obzir činjenica da su zapaljenski procesi glavni okidač za nastanak raznih hroničnih bolesti u organizmu, onda đumbir i kurkuma dobijaju još veći značaj. Naime, osim što ublažavaju tegobe, mogu i da preveniraju mnoge bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes, piše Alternativa za vas.

Kada ovom moćnom dvojcu dodate biber, med i kokosovo ulje, dobijate još moćniju formulu za poboljšanje zdravlja. Naime, biber u kombinaciji sa kokosovim uljem pospešuje apsorpciju kurkume, dok med ima antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Informer

Pastu dodajte u mleko, jogurt, smuti, salatu...

Zlatna pasta od đumbira i kurkume - recept:

Sastojci:

kašika đumbira u prahu
kašika kurkume u prahu
kašika meda
kašika kokosovog ulja
prstohvat crnog bibera
10 kašika vode

Priprema:

U činiji pomešajte sve sastojke da biste dobili pastu. Po potrebi, ako je kokosovo ulje čvrsto, istopite ga na tihoj vatri i dodajte ostalim sastojcima. Zatim prebacite pastu u čistu, poželjno je sterilisanu teglu. Ovu pastu možete da čuvate u frižideru mesec dana.

Primena: 

Dodajte  kašičicu paste u toplo mleko (obično ili biljno). Dobro promešajte i popijte. Ako odaberete biljno mleko, predlažemo nezaslađeno bademovo ili kokosovo mleko. Pored mleka, kašičicu ove paste možete dodati u smuti ili jogurt, čak i u salatu kao super zdrav dodatak prelivu.