12.02.2024.

18:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Kako razlikovati upalu creva od drugih stanja koje imitira? Simptomi koji zavaravaju

Upala slepog creva se češće javlja kod ljudi mlađeg životnog dobia, ali može da se desi i u svim starosnim kategorijama. Gotovo svaka upala slepog creva (apendiksa) podrazumeva sledeće simptome.

Bol u stomaku

Bol u donjem desnom delu stomaka je čest simptom upale slepog creva, ali može da se javi i kod drugih stanja kao što su smetnje s probavom, opstrukcija creva ili čak menstrualni grčevi.

Informer

Bol u donjem desnom delu stomaka je obično prvi znak

Mučnina i povraćanje

Ovi simptomi često prate apendicitis, ali mogu da budu prisutni i kod drugih gastrointestinalnih problema kao što su gastritis ili upala žučne kese.

Gubitak apetita

Gubitak apetita može da bude simptom upale slepog creva, ali takođe može da bude povezan sa nizom drugih stanja, uključujući infekcije, stres ili depresiju.

Informer

Povišena temperatura nije uvek prisutna

Povišena temperatura

Groznica može da bude prisutna kod upala slepog creva (nije pravilo), ali može da bude i simptom drugih infekcija ili upalnih stanja.

Zašto dolazi do upale

Do ovog tipa upale najčešće dolazi kada se zapuši inače vrlo uzan izvodni kanal slepog creva. Time postaje neprohodan, a u njemu se najčešće nataloži nesvarena hrana, ali i takozvani fekaliti (stvrdnuti delovi stolice). Ovo rezultira bujanjem bakterija, što uzrokuje upalni proces.

Pritisak ili osetljivost stomaka

Pritisak ili osetljivost u donjem desnom delu stomaka je tipičan simptom upale slepog creva, ali takođe može da bude prisutan i kod drugih stanja kao što su opstrukcija creva ili infekcija urinarnog trakta.

Informer

Ukoliko osetite jak i nepodnošljiv bol potražite pomoć

Koliko je ozbiljno

Važno je napomenuti da svaka osoba može da ima različite simptome i da se dijagnoza apendicitisa obično potvrđuje fizičkim pregledom, testovima krvni i dodatnim dijagnostičkim testovima kao što su ultrazvuk ili CT abdomena.

Ukoliko osetite jak i nepodnošljiv bol u donjem desnom delu stomaka koji se vremenom pogoršava, praćen mučninom, povraćanjem, temperaturom ili drugim simptomima, treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Simptomi imitatori

Upala slepog creva može da podseća na druga stanja, a to su pre svega zapaljenski procesi u organizmu, odnosno upale:

* jajnika
* žučne kese
* mokraćnih kanala