13.02.2024.

19:48

Foto: Zoran Sinko

Magazin

Suzana Mančić je radila blefaroplastiku koja može biti veoma opasna! Samo sekund je dovoljan da žena ne može da zatvori oči

Suzana Mančić je operisala kapke, a intervencija kojoj se podvrgla naziva se blefaroplastika. Ova operacija se smatra jednom od najefikasnijih, a postupkom se podmlađuje izgled očiju.

Blefaroplastika se koristi za ispravljanje estetskih problema na očnim kapcima, kao što su višak kože, masno tkivo ili tamni krugovi. Ova procedura može da se obavi na gornjim ili donjim kapcima ili na oba, u zavisnosti od potreba.

Greške se skupo plaćaju

Pre same operacije, pacijent se konsultuje sa plastičnim hirurgom kako bi procenio individualne potrebe i očekivanja.

Zahvat se obično izvodi pod lokalnom anestezijom sa intravenskom sedacijom ili opštom anestezijom, u zavisnosti od želje klijenta i preporuke hirurga. 

Da bi se tačno odredilo koliko kože treba odstraniti, hirurg će pažljivo ocrtati višak specijalnim flomasterom, dok se tehnikom štipanja određuje bezbedna količina kože koja se može ukloniti.

Ovaj deo pripreme je od ključne važnosti, jer greške mogu skupo da koštaju. Jedna od najgorih komplikacija blefaroplastike nastaje kad hirurg odseče previše kože i pacijent ne može da u potpunosti zatvori oči. 

Potom se prave precizni rezovi duž prirodne linije očnih kapaka ili unutar unutrašnje ivice donjeg kapka kako bi se umanjili vidljivi ožiljci.

Prilikom blefaroplastike mogu se ukloniti i eventualne masne naslage koje su, takođe, posledica starenja. Ni ovde ne treba preterati, jer u suprotnom oči izgledaju upalo i nezdravo. 

Suzana je, recimo, veoma zadovoljna efektima svoje blefaroplastike.

- Sutra će biti tacno sedam dana od korekcije kapaka, juče smo skinuli konce. Sviđa mi se, zadovoljna sam - napisala je u opisu fotografije.

Najteže neželjene posledice

Moguća komplikacija je i asimetrija, koja nastaje ne samo zbog greške hirurga već ponekad i zbog prirodnog procesa zarastanja koji nije isti na oba kapka. 

U retkim slučajevima, blefaroplastika može da dovede do najteže neželjene posledice - privremenog ili trajnog oštećenja vida. Ovo uklučuje suve oči, zamagljen vid ili dvostruki vid.

Pre nego što se odlučite za ovaj zahvat, važno je pažljivo razmotriti sve potencijalne rizike i komplikacije i konsultovati se sa kvalifikovanim plastičnim hirurgom, poručuju stručnjaci.