07.03.2024.

08:10

Foto: Privatna arhiva

Magazin

Oprez - Ovo su najvažniji znaci tromboze! Vaskularni hirurg otkriva koje simptome ni u ludilu ne smete ignorisati

Tromboza je medicinsko stanje koje uključuje stvaranje krvnog ugruška, poznatog kao tromb, unutar krvnog suda. Ovaj ugrušak može ometati protok krvi kroz cirkulatorni sistem.

Kako navodi dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, za Informer.rs prvi znak krvnog ugruška može varirati u zavisnosti od toga gde se ugrušak formira i njegove veličine.

- Uobičajeni prvi znaci i simptomi krvnog ugruška uključuju formiranje otoka, bol, osećaj topline i crvenila, kao i pojačanu osetljivost kože na mestu iznad formiranog ugruška. Otok, često na jednoj nozi ili ruci, uobičajen je rani znak krvnog ugruška. Zahvaćeno područje može postati primetno veće od druge strane. Neretko, na primer, jedna noga toliko otekne da izgleda duplo deblja od druge - kaže hirurg i dodaje:

- Naravno, krvni ugrušci mogu izazvati bol ili nelagodnost, koji se mogu osećati kao grč ili uporan, tup bol u zahvaćenom ekstremitetu. Bol se može pogoršati kretanjem ili pritiskom.

Ipak, važno je napomenuti da ne izazivaju svi krvni ugrušci primetne simptome, posebno ako su mali ili se nalaze duboko u telu, što se naziva duboka venska tromboza.

Informer

Dr Dario Jocić

Trudnice i žene koje koriste kontraceptivne pilule imaju povećan rizik od stvaranja krvnog ugruška, zbog hormona koji cirkulišu njihovim telom. Osim njih, i osobe koje imaju poremećaje zgrušavanja krvi ili su upravo imale ozbiljnije hiruške intervencije spadaju u rizične grupe za razvoj duboke venske tromboze.

- Osobe s proširenim venama, naročito u odmaklim fazama ove bolesti, takođe su u riziku. Rizik se otklanja tako što lečimo obolele vene, a ne puštamo da bolest uzme maha - ističe dr Jocić i naglašava:

- Treba razlikovati tromboflebitis, što je formiranje ugrušaka i zapaljenje površinskih vena, koje nije životno ugrožavajuće, iako jako boli i neprijatno je, od duboke venske tromboze koja zahteva hitan i ozbiljan medicinski pristup. Ugrušak iz dubokih vena nogu može završiti u plućima, što može dovesti do fatalnog ishoda. Ako osetite bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na krvni ugrušak, posebno iznenadne i teške simptome kao što su bol u grudima ili otežano disanje, odmah potražite medicinsku pomoć - navodi hirurg i zaključuje:

- Rano otkrivanje i lečenje su od suštinskog značaja za sprečavanje komplikacija povezanih sa trombozom.