15.03.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Lekar upozorava! Evo šta se događa ako ne perete muški polni organ svaki dan (VIDEO)

Lekar Sooj (31) iz Velike Britanije skrenuo je pažnju na pravilno vođenje intimne higijene. Ljudi neredovno i nepravilno peru svoje polne organe te tako dovode sebe u rizik od različitih bolesti i infekcija, kao što je na primer balanitis, što je upalna promena na glaviću penisa.

Deca takođe mogu osećati bol tokom mokrenja, mogu imati čudan iscedak, krvariti ili čak imati neugodan miris. Ali 31-godišnji lekar je u videu objasnio kako da muškarci svoj "ponos" održavaju čistim.

Kako pravilno oprati penis

- Jeste li ikada imali infekciju vašeg polnog organa? To se zove balanitis i uzrokuje da vam glavić penisa bude crvene boje i bolan -  započeo je lekar Sooj u svom videu.

- Video sam nekoliko slučajeva u poslednjih nekoliko nedelja i samo želim da naglasim važnost dobre higijene muškog polnog organa. Obavezno ga čistite svaki dan blagim sapunom bez mirisa. Ovo se odnosi na ljude koji imaju kožicu, ali i one koji nemaju. Ako imate kožicu, nežno je povucite i očistite ispod nje kako biste sprečili nakupljanje smegme. Zatim je osušite na vazduhu ili peškirom - objasnio je lekar.

Zatim je objasnio do čega dolazi:

- Ako se vlaga stalno nakuplja ispod kožice, to samo povećava rizik od razvoja bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ako primetite iritaciju, upalu ili previše smegme, vreme je da posetite svog lekara.

Dodao je i da sapuni mogu iritirati kožu i povećati rizik od promene balanitisa. Ako ste pod većim rizikom od infekcija, onda je važno da pravilno osušite polni organ, nakon tuširanja i nakon odlaska u toalet, piše Daily Star.