Foto: Shuterstock
Magazin
Đumbir može da stoji u frižideru najviše 3 nedelje! Evo kako najbolje da ga iskoristite
Kada birate đumbir u prodavnici, potražite koren sa glatkom kožom bez nabora i sa svežim mirisom. Izbegavajte sve komade koji su mekani ili koji su počeli da trule.
Ako kupite koren đumbira na pijaci, možda ćete naići na mladi đumbir.
- Mladi đumbir golica vaše nepce umesto da ga napada - objasnio je Tim razliku u ukusu između mladog i zrelog đumbira.
Informer
Rok trajanja 3 nedelje
Čvrsto umotan, đumbir može da se čuva u frižideru do tri nedelje.
Pored toga, đumbir može i da se zamrzne. Isecite ga na manje komade, a ako ne želite, ne morate ni da ga ljuštite, samo ga stavite u kese i zamrznite.
Kada vam zatreba, možete ga koristiti odmah nakon što ga izvadite iz zamrzivača ili nakon samo nekoliko minuta od odmrzavanja.
Kada želite da dodate đumbir u jelo, preporučljivo je da pre upotrebe isečete vrhove korena, jer se mogu malo osušiti.
Jedan savet za ljuštenje đumbira je da koristite kašiku i da samo sastružete koru.Možete koristiti i nož, ali velike su šanse da ćete skinuti više mesa đumbira nego što želite.
Informer
Đumbir nakon ljuštenja možete izrendati, iseći na kolutove ili samleti, pa čak i iseći na trakice.
Koren đumbira se pojavljuje u velikom broju svetskih kuhinja i jela, bilo da su slana ili slatka. Njegov jak ukus čini ga osnovnim sastojkom mnogih azijskih jela, zajedno sa belim lukom i mladim lukom.
Isečen na komade ili kriške, đumbir može da se koristi kao podloga za supu ili da se od njega pravi čaj, prenosi Washington Post.