Autor: Informer.rs

10.04.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Đumbir može da stoji u frižideru najviše 3 nedelje! Evo kako najbolje da ga iskoristite

Kada birate đumbir u prodavnici, potražite koren sa glatkom kožom bez nabora i sa svežim mirisom. Izbegavajte sve komade koji su mekani ili koji su počeli da trule.

Ako kupite koren đumbira na pijaci, možda ćete naići na mladi đumbir.

- Mladi đumbir golica vaše nepce umesto da ga napada - objasnio je Tim razliku u ukusu između mladog i zrelog đumbira. 

Informer

đumbir

Rok trajanja 3 nedelje

Čvrsto umotan, đumbir može da se čuva u frižideru do tri nedelje.

Pored toga, đumbir može i da se zamrzne. Isecite ga na manje komade, a ako ne želite, ne morate ni da ga ljuštite, samo ga stavite u kese i zamrznite.

Kada vam zatreba, možete ga koristiti odmah nakon što ga izvadite iz zamrzivača ili nakon samo nekoliko minuta od odmrzavanja.

Kada želite da dodate đumbir u jelo, preporučljivo je da pre upotrebe isečete vrhove korena, jer se mogu malo osušiti.

Jedan savet za ljuštenje đumbira je da koristite kašiku i da samo sastružete koru.Možete koristiti i nož, ali velike su šanse da ćete skinuti više mesa đumbira nego što želite.

Informer

đumbir

Đumbir nakon ljuštenja možete izrendati, iseći na kolutove ili samleti, pa čak i iseći na trakice.

Koren đumbira se pojavljuje u velikom broju svetskih kuhinja i jela, bilo da su slana ili slatka. Njegov jak ukus čini ga osnovnim sastojkom mnogih azijskih jela, zajedno sa belim lukom i mladim lukom. 

Isečen na komade ili kriške, đumbir može da se koristi kao podloga za supu ili da se od njega pravi čaj, prenosi Washington Post.