Autor: Informer.rs

28.05.2024.

18:00

Foto: Foto: Shutterstock

Magazin

Kašika jedne namirnice ublažava kašalj! Medicinska sestra tvrdi da to provereno radi!

Ako kašalj remeti vaš san ili spavanje malog deteta, Niki, bivša medicinska sestra je otkrila jednostavan lik koji će vam sigurno pomoći. 

Niki Jurcutz, koja je osam godina radila kao medicinska sestra u Ambulanti "Viktorija",  rekla je da je kašika meda učinila čuda za ublažavanje mučnog kašlja pre spavanja.

- Čuti njihov mali kašalj noću, znajući da zbog toga ne spavaju , može biti srceparajuće - rekla je osnivač organizacije za bezbednost dece "Tini Hearts Education" u objavi na instagramu.

Kada se njena deca noću bore sa kašljem, ona im pre spavanja da kašiču meda. 

- Kašika meda je promenila "igru" u mojoj kući. Ovaj savet me toliko puta spasio, a nadam se da će pomoći i drugim roditeljima. Samo zapamtite, održavajte zube vašim mališani, obavezno ih operite pre spavanja - rekla je Niki. 

Informer

 

Preložila je i mešanje meda sa malo tople vode, ako je to ono što vaše dete voli, ali je i upozorila da nikako ne dajete med deci mlađoj od 12 meseci, prenosi "7news"

- Postoji rizik od botulizma kod novorođenčadi - rekla je ona.

Šta je botulizam?

Botulizam koji se prenosi hranom dešava se kada se jede hrana koja sadrži toksin. Botulizam  novorođenčadi se dešava kada se bakterija razvije u crevima i oslobodi toksin. To se obično javlja samo kod dece mlađe od šest meseci, pošto se zaštitni mehanizmi razvijaju nakon tog vremena.

Prema "NSV Health-u", pokazalo se da sirovi med izaziva botulizam kod novorođenčadi jer sadrži vrstu bakterije koja se zove "Clostridium". Kada bebe progutaju spore bakterije, mogu iskusiti simptome kao što su zatvor, gubitak apetita, loše sisanje, slab plač i slabost mišića, uključujući lošu kontrolu glave.

 

Američka studija iz 2007. godine pokazala je da je med najefikasniji lek za noćni kašalj kod odraslih i dece. Med ima antioksidativna svojstva za koja se kaže da pomažu u smirivanju nadraženih, upaljenih disajnih puteva i ublažavanju refleksa kašlja.

 

Samo pola sata pre spavanja dajte detetu kašičicu do dve meda, kako bi se stanje smirilo ali nikako nemojte odlagati posetu bolnici ako već pređe u hronični krašalj.