31.05.2024.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Opasno po zdravlje! Nošenje novog donjeg veša na ovakav način je izuzetno štetno, povedite računa

Iako novo donje rublje može biti novo, ono neće biti bez potencijalnih iritansa ili zaraznih mikroba kao što biste očekivali. Trebali biste da razmotrite neke stvari pre nošenja neopranog novog para donjeg veša.

Mnoge prodavnice donjeg veša dopuštaju isprobavanje, ali traže da ljudi isprobaju gaćice i ostali donji veš preko sopstvenog donjeg veša ili da koriste higijenski uložak. Ali verujete li da svi to rade?

Možda ih je neko već isprobao

U istraživanjima donji veš i čarape su bili najkontaminiraniji odevni predmeti, sadržali su najviše bakterija i gljivica. To znači da bi vaš novi donji veš mogao da sadrži bakterije, gljivice, prljavštinu i druge gljivice u vlaknima i zaista treba dobro da ga operete.

Informer

U tkanini bi mogle da budu hemikalije

Čak i ako je donje rublje koje ste kupili zapakovano u plastičnoj vrećici ili ste ga naručili online, još uvek može da sadrži hemikalije koje bi mogle da iritiraju vašu kožu, posebno ako je osetljiva.

Kada se odeća izrađuje, često se tretira hemikalijama, kao što je urea-formaldehid, koje pomažu da preživi proces transporta, a da se ne izgužva ili da ne postane buđava, ali te hemikalije mogu da izazovu osip na koži pa je pranje pre nošenja dobra ideja.

Nova odeća često može da prenese boju na vašu kožu. Ako donji veš operete pre nošenja, možete smanjiti količinu boje koja je ostala u vašem donjem rublju.

Kako oprati novo donji veš

Pogledajte oznaku sa uputstvima za negu i sledite njihove predloge ili jednostavno sledite ove savete. Odvojite svoj donji veš od ostatka. Vaše donje rublje može lako da zapne za patentni zatvarač ili dugme, posebno ako ima delikatne detalje od čipke. Razmislite o tome da ga perete odvojeno od ostatka veša.

Informer

 

Nema potrebe za jakim deterdžentima ili izbeljivačem. Deterdženti bez mirisa i boja najbolji su ako imate osetljivu kožu jer sadrže manje hemikalija koje bi mogle da vas iritiraju. Korišćenje slabijeg ciklusa ili ručno pranje donjeg veša pomaže da produžite njihov životni vek. Koristite programe za hladnu vodu kako bi duže mogli da koristite donji veš, piše Real Simple.