01.06.2024.

18:02

Foto: Shutterstock

Magazin

Šokantno otkriće! Studija otkrila koliko kalorija troši trudnoća, brojka je mnogo veća nego što mislite

Nošenje bebe u stomaku tokom devet meseci trudnoće zaista ima mnogo uticaja na vaše telo - ali da li ste znali da trudnoća zapravo sagoreva kalorije? Naučnici su sada dali odgovor na to pitanje i bićete iznenađeni rezultatom.

Ljudska trudnoća zahteva veliki broj kalorija

Prema rezultatima biologa sa univerziteta Monaš, ljudska trudnoća zahteva ogromnih 49.753 kalorija u ishrani. 

Informer

 

- Većina unete energije kod gravidnih sisara se istopi kao metabolička toplota, a svega 10 procenata unetih kalorija završi u bebi -  rekao je dr Dastin Maršal, koautor publikacije Science, kako prenosi Mirror.

 - Kada se uzmu u obzir i laktacija i metabolička opterećenja, sama beba predstavlja manje od jedne dvadesetine (1/20) ukupne reproduktivne investicije - objasnio je on. 

Iznenađujući rezultati

Ovaj zaključak, tim iz Melburna dobio je nakon analize 81 vrste živih bića – od mikroskopskih planktona do ljudi – modelirajući šta se tačno dešava tokom trudnoće. Ispostavilo se neverovatnih 96 procenta unešene energije zapravo ulaže u intenzivne procese "gestacije" – što se odnosi na razvoj koji se odvija sve od začeća do stvarnog porođaja.

Informer

 

- Rezultati su bili iznenađujući - rekao je glavni autor dr Semjuel Ginter o studiji.

 - Otkrili smo da kod mnogih vrsta više se energije troši na jednostavno nošenje i brigu o potomstvu u toku trudnoće, nego što energiju crpi sama beba - objasnio je dr Semjuel. 

Studija privukla veliku pažnju

I istraživači sigurno nisu bili jedini koji su bili iznenađeni ovim, jer je studija izazvala bezbroj začuđenih komentara na mreži.

- To je baš puno pojedenog sladoleda tokom devet meseci - našalio se jedan korisnik Instagrama a drugi se nadovezao.