Autor: Informer.rs

06.07.2024.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Umiranje izgleda baš ovako! Doktor objasnio šta čovek oseća pred smrt - Jedno je najgore!

Kako starimo ili se približavamo kraju života, često se prisećamo svih onih trenutaka - kako srećnih, tako i tužnih. Ponekad nam dolazi i žal za odlukama koje smo mogli doneti drugačije, shvatajući da bi nam život možda bio ispunjeniji i srećniji da smo tako postupili.

Sam kraj je svima neizbežan, a američki lekar Džejm Halenbek je proučavajući ljude na samrti podelio svoja zapažanja i kojim redosledom ide umiranje

Prvo postepeno kreće disanje od dubokog do plitkog i od brzog do sporog u ciklusima koji se ponavaljaju. 

Disanje će se na kraju usporiti i postati veoma plitko pri kraju.

Na kraju će doći do pauze u ciklusu, nakon čega sledi poslednji dah. Nekoliko minuta kasnije, srce će prestati da kuca jer mu ponestane kiseonika.

Gubitak apetita

Jedan od prvih znakova da se telo gasi je gubitak apetita. Ova promena je prirodna reakcija jer telu više nije potreban isti energetski unos kao ranije. Često možemo primetiti da voljeni odbijaju hranu, jedu manje ili gube interesovanje za omiljene obroke.

Ova smanjena potreba za hranom je posledica opadanja energetskih potreba tela. Iako može biti teško posmatrati ovo, pružanje udobnosti umesto prisiljavanja na jelo može biti od pomoći u ovom periodu, piše "Msn"

Informer

Povećan umor i spavanje

U poslednjim danima ili nedeljama života, pojedinci često doživljavaju dubok umor i provode više vremena spavajući. Ovo povećanje potrebe za odmorom je način na koji telo čuva energiju za osnovne funkcije. Često je uobičajeno da umiruće osobe spavaju duže i teško se bude.

Ova faza intenzivnog spavanja signalizira da telo usmerava preostale resurse na vitalne organe. Važno je dozvoliti voljenoj osobi da spava i oseća se udobno, kako bi sačuvala energiju za završne trenutke.

Socijalno povlačenje

Kako smrt dolazi, mnogi ljudi prirodno počinju da se povlače iz društvenih interakcija. Možda provode više vremena sami ili pokazuju manje interesovanja za razgovore. Ovo povlačenje je normalan deo procesa umiranja, reflektujući unutrašnje usmeravanje fokusa.

Iako može biti bolno za porodicu i prijatelje, važno je razumeti da ovo često nije odraz odnosa. To je način da umirući sačuvaju preostalu energiju i obrade emocije koje prate kraj života.

Promene u uzorcima disanja

Uzorci disanja mogu se značajno promeniti kako se smrt približava. Mogu se primetiti nepravilan dah, duge pauze između udaha ili plitko disanje. Često se javlja i "Šejn-Stokesovo" disanje, sa ubrzanim disanjem praćenim periodima bez disanja.

Ove promene su rezultat smanjene potrebe tela za kiseonikom i smanjene stimulacije mozga respiratornom aktivnošću. Iako ovi uzorci disanja mogu delovati zabrinjavajuće, oni su normalan deo procesa umiranja i ne moraju nužno ukazivati na neudobnost.

Informer

Pad telesne temperature i krvnog pritiska

Dok telo ulazi u fazu gašenja, često se primećuje pad telesne temperature i krvnog pritiska. Ruke i stopala postaju hladni na dodir, a koža može izgledati mramorno ili bledo. Ovo se dešava kada se cirkulacija usporava kako bi se očuvala funkcija vitalnih organa.

Iako ove fizičke promene mogu biti uznemirujuće, one su znak da telo štedi preostalu energiju za osnovne funkcije. Pružanje toplote i stvaranje udobnog okruženja može pomoći u ublažavanju nelagodnosti.

Konfuzija i dezorijentacija

U poslednjim danima života, pojedinci često doživljavaju mentalne promene poput zbunjenosti, dezorijentacije ili nemira. Ove promene mogu biti uzrokovane smanjenim nivoom kiseonika u mozgu, metaboličkim promenama ili efektima lekova. Može se desiti da umirući ne prepoznaju svoje najbliže ili ne shvataju gde se nalaze.

Ovi simptomi mogu biti izazovni kako za umiruće, tako i za njihove porodice. Pružanje prisustva i minimalizacija buke može pomoći u umirivanju ovih simptoma.

Smanjenje izlučivanja urina

Smanjenje izlučivanja urina je znak da bubrezi prestaju sa radom. To može dovesti do tamne boje urina i smanjenog volumena mokrenja. Ovo odražava smanjen dotok krvi u bubrege i smanjenje unosa tečnosti u telo.

Ovaj proces je deo prirodnog završetka funkcija tela. Važno je pratiti unos tečnosti i obezbediti udobnost umirućem, shvatajući da je ovo deo prirodnog procesa umiranja.

Halucinacije i vizije

U poslednjim danima života, pojedinci često doživljavaju halucinacije ili vizije, često videći ili komunicirajući sa preminulim voljenima. Ova iskustva mogu biti utešna ili uznemirujuća, zavisno od percepcije pojedinca i prirode vizija.

Halucinacije su često posledica promena hemije u mozgu i smanjenog nivoa kiseonika. Iako mogu biti iznenađujuće, važno je pružiti razumevanje i prihvatiti ova iskustva kao deo emocionalnog puta umiruće osobe.

Razumevanje ovih znakova pomaže porodici i starateljima da se pripreme za završne faze života. Potrebno je pristupiti ovom periodu sa saosećanjem, strpljenjem i poštovanjem prema putu svakog pojedinca.