Autor: Informer.rs

14.07.2024.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Oblažete WC šolju toalet papirom? Mnogi prave ovu grešku, a ne znaju koliko je to opasno

Većina ljudi verovatno smatra da su javni toaleti neugodni jer je čistoća istih upitna. Neki se pokušavaju zaštititi od mogućih mikroba tako što WC dasku prekriju toalet papirom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi to zapravo moglo imati suprotan efekat.

Toalet papir privlačan bakterijama

Razlog za to je što je površina toalet papira posebno privlačna bakterijama. Ako poklopac WC šolje ostane otvoren tokom ispiranja, fekalne klice mogu se raširiti u vazduhu i zatim se taložiti na toalet papiru. Studije su pokazale da se sa svakim ispiranjem hiljade sitnih kapljica, koje se nazivaju i aerosoli, dižu iz WC šolje i šire se do 100 centimetara iznad iste, prenosi Biznis Insajder.

Informer

Širi se zaraza

U javnim toaletima, poklopac WC šolje obično je otvoren ili ga čak i nema, što znači da svaki put kada se pusti voda, patogeni se mogu ponovno proširiti i zadržati u vlaknima toalet papira. Osim toga, postoji velika verovatnoća da je papir već kontaminiran pre nego što ga stavite na dasku WC šolje. 

Za čišćenje WC daske postoji alternativa korištenju toalet papira: jednokratne ili dezinfekcijske maramice.

Pranje ruku obavezno

Kako biste spriječili prenošenje mogućih klica u javnim toaletima, preporučuje se pridržavanje jednostavnih higijenskih pravila. Važna mera je temeljno pranje ruku nakon korištenja toaleta.

Takođe, u javnim sanitarnim čvorovima nakon pranja ruku možete zatvoriti slavinu jednokratnom maramicom, a pri izlasku obrisati kvaku jednokratnom krpom ili laktom. Ove jednostavne mere opreza pomoći će u smanjenju prenosa klica.