Autor: Informer.rs

21.07.2024.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Vreli dani pretvaraju vaš krevet u žarište bakterija! Evo koliko često treba menjati posteljinu zbog znojenja!

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, tropske vrućine su mnoge naterale da sanjaju o hladnijim zimskim danima. Sa povećanim znojenjem koje dolazi sa visokim temperaturama, održavanje posebne higijene postalo je neophodno kako za telo, tako i za odeću i posteljinu.

Često menjanje posteljine postaje ključno, iako ste je možda nedavno zamenili, jer visoke temperature često znače i brže zaprljanje.

Stručak za čišćenje kaže da bez obzira da li je leto ili ne, posteljina mora da se menja češće!

- Optimalno je menjati posteljinu najmanje dva puta nedeljno tokom letnjih meseci, imajući u vidu pojačano znojenje tokom noći - naglašava Nik Ros, stručnjak za čišćenje iz Home Spirits.

- Često se čini da je prečesto pranje, ali sa mrtvim ćelijama kože, uljima i znojem, pravilo je prati čaršave čim se ne osećaju više sveže - objašnjava Ros.

Informer

 

Ros ističe da je čist krevet i dobra higijena bez premca, posebno za one koji pate od alergija.

- Dva puta nedeljno pranje čaršava je pravilo za sve. Posebno kod onih koji muče muku sa alergijama, moraće strožije da se pridržavaju ovih pravila - objasnio je Nik, a prenosi "Srećna Republika".

Ros se takođe osvrće na pravilno pranje čaršava u bilo koje godišnje doba, naglašavajući važnost pranja posteljine na 60 stepeni, bez obzira što mnoge domaćice smatraju uštedom struje ako uključe veš mašinu na 30 stepeni.

- To je posebno važno jer veća temperatura uništava bakterije i grinje koji se sakupljaju u posteljini - istakao je. 

On dodaje da se električna energija može uštedeti ako se posteljina suši na svežem vazduhu umesto u sušilici, jer sunčeva svetlost istovremeno ubija mikroorganizme koji ne mogu opstati na njoj.