21.07.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Desni vas bole i krvare? Može biti znak opake bolesti - Ne ignorišite ovo!

Novo istraživanje pokazuje da oboljenje desni ima daleko ozbiljniji uticaj na zdravlje nego što se ranije mislilo.

Pored krvarenja i neprijatnog zadaha, loša oralna higijena može značajno pogoršati hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP). Naučnici sada otkrivaju da parodontitis, poznat i kao oboljenje desni, može dodatno otežati HOBP.

HOBP je šesti vodeći uzrok smrti u svetu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Iako je pušenje glavni uzrok u zemljama visokog prihoda poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, mnogi nepušači takođe pate od ove bolesti.

Parodontitis je podmukla bolest

Parodontitis nastaje zbog nelečenog nakupljanja plaka, lepljivog sloja bakterija koji može očvrsnuti i izazvati upalu desni. Ako se ne leči, može stvoriti duboke džepove između zuba i desni, gde bakterije bujaju i mogu izazvati gubitak koštane mase.

Informer

Ranija istraživanja su pokazala da parodontitis predstavlja rizik za mnoge bolesti, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak i određene vrste raka. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu mSystems, pokazuje da parodontitis aktivira imune ćelije povezane sa pogoršanjem HOBP-a, prenosi "Mirror".

Istraživači ističu da ovo otkriće može dovesti do novih načina lečenja HOBP-a kroz terapije koje ciljaju oboljenje desni. Tim istraživača iz bolnice "West China Hospital of Stomatology" na Univerzitetu Sichuan pokazao je da bakterije povezane sa oboljenjem desni aktiviraju gama-delta T ćelije i M2 makrofage, koje su ključne za imuni sistem.

Poboljšanjem terapije parodontitisa i ciljanjem inhibicije gama-delta T ćelija i M2 makrofaga, možda ćemo moći da kontrolišemo napredovanje HOBP-a - kaže dr Boju Tang, vođa istraživanja. 

Obratite pažnju na sledeće simptome:

Upalu desni, krvarenje prilikom pranja zuba, hroničan zadah i povlačenje desni. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, konsultujte se sa stomatologom kako biste na vreme preduzeli potrebne korake i zaštitili svoje zdravlje.

U ovom najnovijem ispitivanju, kineski tim je koristio miševe da pokaže kako ove bakterije mogu pogoršati napredovanje HOBP-a. Eksperiment je pokazao da su miševi zaraženi i parodontitisom i HOBP-om imali ozbiljnije simptome nego miševi zaraženi samo HOBP-om.

Tim planira da nastavi istraživanja na ljudskim subjektima kako bi potvrdio ove nalaze.

- Dalje ćemo sprovoditi dodatna istraživanja na ljudima kako bismo potvrdili mehanizam - izjavio je Dr Li.

Planiraju da regrutuje pacijente sa oba oboljenja, pruže im terapiju za parodontitis i zatim uporede funkciju pluća i broj imunih ćelija pre i posle tretmana.

- Naša otkrića mogla bi dovesti do potencijalno nove strategije za lečenje HOBP-a -  zaključuje dr Li.