29.07.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ujed pauka je česta pojava tokom leta! Evo šta treba da uradite da neprijatni simptomi što pre prođu

Ujed pauka postaje česta pojava tokom letnjih meseci, a može izazvati niz reakcija. Većina ugriza nije opasna, ali treba biti upoznat sa simptomima i posledicama da biste mogli da delujete na vreme. Do ugriza dolazi uglavnom zbog samoodbrane pauka, a do velikog broja ugriza dolazi jer je osoba pritisnula pauka ili ušla u njegovu mrežu.

Kako izgleda ujed pauka

Ugriz pauka uglavnom liči sa ugrizima drugih insekata. Obično je neprimetan, ali nekoliko sati nakon obično nastaje crvenilo i otok, koje prate osećaj svraba i bola. Najlakši način uočavanja ugriza jest ako ste stvarno videli da vas je pauk ugrizao. Nekad ugrizi mogu da prođu bez ikakvih značajniih znakova i simptoma.

Informer

 

Koji su simptomi ujeda pauka

Simptomi ugriza pauka variraju zavisno od vrste pauka i reakcije tela, ali neki od najčešćih simptoma su: crvenilo, oteklina, bol i svrbež na mestu ugriza.

Može da dođe do grčeva u mišićima, umora, malaksalosti, groznice i znojenja, a kod otrovnijih paukova dolazi do nekroze tkiva. U slučaju trovanja osoba dobiva osip po koži, oseća stezanje u prsnom košu, teško diše, ima glavobolju i oseća vrućinu u tabanima. Naravno, reakcije su različite osobe do osobe, ali najčešće je reč o blažim simptomima koji su prisutni kod drugih uboda.

Prirodni lek za ujed pauka

Najčešće ugriz pauka ne zahteva posebno lečenje. Čak i u slučajevima grčenja mišića, takvi simptomi brzo prolaze i nije ih potrebno posebno tretirati. U određenim slučajevima ugriz može da se leči kod kuće. Osim dezinfekcije, postoji još nekoliko načina ublažavanja ugriza.

Operite mesto ugriza sapunom i vodom, a zatim možete da stavite hladnu oblogu s ciljem smanjenja boli. Led umotajte u tkaninu, nemojte stavljati direktno na kožu. Ostavite oblogu nekih 10-ak minuta i ponavljajte taj postupak nekoliko minuta. Smatra se da u ublažavanju svrbeža pomaže pasta od sode bikarbone i vode, a mnogi tvrde da esencijalno ulje od lavande smanjuje upalu.

Informer

 

Možete napraviti i prirodni lek. Pomešajte dve do tri kapi ulja čajevca i lavande s jednom kašičicom  alkohola ili jabukovog sirćeta. Ovaj prirodni lek namažete na mesto ugriza tri puta dnevno. Isto tako, možete posegnuti za analgeticima i antibioticima, ali tada se radi o snažnijim simptomima.

Da biste izbegli ugriz, nosite zaštitnu odeću tokom rada u vrtu ili šumi i proveravajte odeću i obuću pre nošenja. Preporučuje se da držite mrežu na prozorima.