31.07.2024.

09:58

Foto: Reuters

Magazin

Novak Đoković se kune u ovaj tretman! Glavni je hit na Olimpijskim igrama, a lekari ga kritikuju

Olimpijske igre godinama unazad bile su plodno tlo za upitne medicinske tretmane, jer sportisti traže sve moguće načine da poboljšaju svoje performanse i umanje bol. Poslednjih dana viđali smo olimpijce koji su imali crne krugove po telu od kapinga - terapije vakumom. 

- U sportu postoji mnogo propagande za sve vrste "alternativne medicine" jer postoji velika potražnja od strane sportisa - rekao je francuski neurolog i specijalista Didije Buhasira za AFP.

Na Olimpijskim igrama u Riju pre osam godina, kaping je bila najnovija pseudonaučna metoda koja je i dalje popularna. Naime, još uvek nema naučnih dokaza da je efikansa kao što neki tvrde. 

Iako su kaping hvalili sportisti kao što je američki olimpijski plivački velikan Majkl Felps, malo je naučnih dokaza da nanošenje zagrejanih čaša na kožu ima više koristi od placeba.

Informer

 

Led glavna atrakcija na ovogodišnjim OI

Za ovogodišnje Olimpijske igre, koje su počele u Parizu u petak, led je glavna atrakcija, a Novak Đoković je između ostalih još jedan od pristalica ledene kupke.

Krioterapija - koja uključuje plivanje u hladnoj vodi, ledene kupke i naprednije rashladne komore -- reklamira se kao vrhunska metoda koja pomaže sportistima da se oporave nakon teških i napornih treninga. 

Prema nedavnom članku objavljenom u "British Journal of Sports Medicine", federacije koje učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu zajedno su zatražile više od 16.000 tona leda - po ceni od 2,5 miliona evra (2,7 miliona dolara). Nijedan dobavljač nije mogao da isporuči tako velike količine leda, tako da će Olimpijske igre morati da se zadovolje sa 650 tona, navodi se u uvodniku. To je i dalje 10 puta više nego što je bilo potrebno na Olimpijskim u Tokiju.

Autori članka kritikovali su rutinsku upotrebu krioterapije za sportiste između treninga.

Dok ledene kupke mogu da leče neka stanja, kao što je toplotni udar, sportisti ih često koriste "da bi dobili beneficije koje nisu zasnovane na dokazima", napisali su.

"Led bi mogao imati suprotan efekat od očekivanog, kao što je odložena regeneracija tkiva ili poremećeni oporavak."

Autori su takođe naglasili uticaj na životnu sredinu proizvodnje, transporta i skladištenja tako ogromnih količina leda.

Sportisti koriste i osteopatiju

Još jedan alternativni lek koji traže sportisti - osteopatija - koji nije novitet na Olimpijskim igrama. Nameštanje kičme kad se govori o osteopatiji, prva je asocijacija baš upravo ta, ali i drugih zglobova, rmena, karlice, kuka, kolena itd., odnosno oslobađanja priklješštenih živaca, gde tako dolazi do poboljšanja cirkulacije krvi i limfe i ponovnog uspostavljanja ravnoteže u organizmu i ne samo u fizikalnom smislu.

Osteopate su u osoblju saveza i integrisani su u timove na zvaničnoj Olimpijskoj klinici koja svakodnevno prati sportiste.

Ali osteopatija, koja obećava obnavljanje zdravlja kroz manipulacije telom, ima malo naučne osnove i njena efikasnost ostaje žestoko osporavana.

Studije sa rigoroznom metodologijom su otkrile da široki delovi discipline jednostavno nemaju efekta.

Ostale osteopatske manipulacije, koje su bliže onima koje rade fizioterapeuti, izgleda da nemaju posebnu prednost u odnosu na konvencionalnu fizioterapiju zasnovanu na dokazima, piše ScienceAlert.