02.08.2024.

20:00

Foto: Foto: Pexels, Printscreen/instagram

Magazin

Spavala sa uključenom klimom, pa završila u bolnici! Nikada se nije osećala tako loše - samo jedna stvar je spasila (FOTO)

Liana Foster iz Londona, otputovala je u Tursku na  porodični odmor, ali samo dva dana kasnije, 24-godišnjakinja je primetila bele tačkice na svojim krajnicima.

Hitno je otišla u bolnicu, gde su joj doktori dijagnostifikovali "težak slučaj" upale krajnika

Upala krajnika zbog klima uređaja

Doktori su joj dali infuziju i rekli da je njeno stanje verovatno izazvano "zagađenim vazduhom" iz klima uređaja u njenoj hotelskoj sobi.

- Osećala sam se stvarno omamljeno, a imala sam i upalu grla. Nisam mogla ni da jedem ni da pijem. Mislila sam da je opet korona. Imala sam temperaturu i telo me bolelo. Otišla sam u bolnicu i rekli su da imam jako tešku upalu krajnika. Rekli su da se to može da se pojavi zbog klima uređaja - rekla je Liana.

Uprkos tome što se nakon prve noći probudila sa lošim osećajem, odlučila je da neće tražiti hotelskog doktora jer je bio skup. Tek nakon što se drugog jutra osećala jako loše, otišla je u bolnicu.

- Prve noći imali smo uključenu klimu u sobi na niskoj temperaturi. Mislim da uglavnom dišem kroz usta kad spavam. Od toga sam se razbolela. Doktor je rekao da je najverovatnije od klima uređaja. Kažu da može da bude "buđav vazduh". Nisam mogla da uzimam oralne antibiotike pa sam morala da primam injekcije tri dana i to dva puta dnevno. Jako me bolelo - rekla je Liana.

Simptomi upale krajnika

Krajnici čine deo prve linije obrane imunog sistema protiv bakterija i virusa koji ulaze kroz usta, što znači da i sami mogu lako da se zaraze. Simptomi tonzilitisa se obično pogoršavaju tokom dva do četiri dana. Stanje samo po sebi nije zarazno, ali infekcije koje ga uzrokuju - jesu.

Upala krajnika u većini slučajeva ili nestane sama od sebe ili uz kratku terapiju antibioticima, ali ako se ponovno dobije ili ako se radi o teškom slučaju, operacija uklanjanja krajnika je jedina opcija.

Iako su doktori rekli Liani da je njena infekcija verovatno uzrokovana klima uređajem, stanje takođe može da bude uzrokovano nizom uobičajenih bakterijskih ili virusnih infekcija.

- Verujem da bi bilo dobro da nismo spavali sa uključenom klimom. Već sam imala upalu krajnika, ali nikad nije bilo tako loše. Ako se bakterija širi niz grlo, može da dođe do srca i drugih organa - rekla je Foster, piše Daily Mail.