Autor: Informer.rs

14.08.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Pacijentu rađena transplantacija u budnom stanju! Tokom operacije razgovarao sa lekarima, a kada je video bubreg uradio nesto šokantno

Hari Stekhaus (74) iz Ilinoisa nedavno je prošao kroz transplantaciju bubrega, ali ono što je ovu operaciju učinilo posebnim jeste činjenica da je bio potpuno budan tokom celog zahvata. Iako je bio svestan svega što se dešava, nije osećao bol, a dok je hirurški tim radio svoj posao, Stekhaus je čak razgovarao sa njima.

Transplantacija je obavljena 15. jula, a Stekhaus je pušten kući samo 36 sati nakon zahvata, koji je trajao jedan sat u bolnici u Čikagu.

- Na pragu smo nove ere u transplantaciji organa, gde nam savremene tehnologije omogućavaju da pomerimo granice onoga što je dosad bilo moguće -  rekao je Satiš Nadig, direktor Centra za transplantaciju u Čikagu, u izjavi za agenciju Frans pres (AFP).

Informer

Tokom ove transplantacije korišćen je spinalni anestetik, sličan onome koji se koristi tokom carskog reza.

- Ove godine obeležavamo 70 godina od prve uspešne transplantacije ljudskog bubrega od živog donora. Sada su rezultati transplantacije bubrega izuzetni, i vreme je da preispitamo pristupe kojih smo se tradicionalno držali - dodao je Nadig.

Od simptoma gripa do transplantacije

Stekhaus, otac šestoro dece i bivši slikar i dekorater, prvi put je osetio simptome u decembru 2019. godine. Ono što je počelo kao grip, brzo se pogoršalo do te mere da je jedva mogao da hoda.

Informer

 

Nekoliko meseci kasnije, završio je u hitnoj pomoći, gde je saznao da ne samo da ima COVID-19, već i da mu je jedan bubreg potpuno otkazao, dok je drugi funkcionisao sa samo dva procenta kapaciteta.

Pomirio se sa činjenicom da mora na dijalizu tri puta nedeljno, ali kada je njegovo stanje počelo da se pogoršava, ćerka mu je predložila da razmisli o transplantaciji i ponudila se kao donor.

Nakon konsultacija sa dr. Nadigom i saznanja o mogućnosti brze operacije bez opšte anestezije, Stekhaus je odlučio da prihvati ovu proceduru.

- Verovali ili ne, nisam osetio apsolutno ništa, bilo je neverovatno - rekao je Stekhaus za AFP. Tokom operacije, razgovarao je sa medicinskim timom, a kada mu je lekar ponudio da pogleda donirani bubreg, nije oklevao.

- Čoveče, nisam mislio da je bubreg toliki -  uzviknuo je.

Stekhaus se sada odlično oporavio, šeta, kosi travu i priprema svoj čamac za ribolov.

Kristofer Sonendej, direktor Centra za transplantaciju na Univerzitetu u Mičigenu, pohvalio je ovaj tim zbog ove značajne inovacije.

- Ograničavanje izloženosti opštoj anesteziji pokazalo je da ubrzava oporavak kod svih vrsta operacija, i verujem da će slične prednosti biti ostvarene i kod transplantacija bubrega - izjavio je Sonendej za AFP.