Autor: Informer.rs

15.08.2024.

12:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Mislila da je prehlađena, a onda je ostala bez nosa! Ignorisala simptome pa saznala strašnu dijagnozu!

Lisa Džejn Merser iz Velike Britanije prošla je kroz tešku životnu borbu nakon što je gotovo godinu i po dana patila od upornog zapušenja nosa, ne sluteći da je reč o nečemu ozbiljnom.

Ono što je u početku delovalo kao obična prehlada ili problem sa sinusima, ispostavilo se kao najgori scenario - Lisa je imala tumor

Zanemarila je simptome

Zbog zakašnjenja u dijagnostici, lekari su bili primorani da joj uklone nos, postupak poznat kao rinektomija, koji se obavlja izuzetno retko. Sada nosi magnetni protetički nos kako bi zadržala normalan izgled lica.

Lisa priznaje da je u početku zanemarivala simptome, ali takođe smatra da su i doktori delimično odgovorni, jer su joj više puta odlagali preglede. Veruje da bi danas možda imala svoj nos da je bolest otkrivena na vreme, ali je zahvalna što je živa.

Informer

Kako je bolest otkrivena?

Sve je počelo početkom 2021. godine, kada je Lisa primetila promene u nosu. Iako je pokušavala da zakaže pregled kod doktora, prepisivali su joj samo antibiotske sprejeve za nos, smatrajući da je reč o sinusnoj infekciji. Kada je nos počeo da krvari i leva strana lica da trne, odlučila je da poseti privatnog lekara u maju 2021. godine. Tek tada su je poslali na skener, ali je i dalje dobijala sprejeve za nos, dok se stanje pogoršavalo, prenosi "Mirror".

Neprijatan miris i tragična dijagnoza

Lisa je postala zabrinuta kada je primetila da joj nos miriše na fekalije i da gubi oblik. Uprkos tome, njen pregled nosa preko kamere bio je šest puta otkazan. Tek u julu 2022. godine, lekari su otkrili veliku rupu u septumu, a mesec dana kasnije dijagnostifikovan joj je rak.

Kada je bolest uznapredovala do trećeg stadijuma, Lisa je prošla kroz dve operacije uklanjanja tumora, ali su one bile neuspešne, što je rezultiralo potpunim odstranjivanjem nosa.

Posle operacije, Lisa je nosila implante prišivene za čelo i obraze, a sada nosi magnetni protetički nos koji mora redovno čistiti i menjati svake godine do dve. Iako je izgubila čulo ukusa i mirisa zbog radioterapije, Lisa je zahvalna što je preživela i ne oseća se nesigurno zbog svog veštačkog nosa.