Autor: Informer.rs

26.08.2024.

16:00

Foto: facebook

Magazin

Martina je za dlaku umrla zbog ujeda pauka! Ako primetiš ovako nešto, ne čekaj – Odmah u bolnicu!

Devojka je na društvenim mrežama podelila iskustvo i upozorila ljude da ne ignorišu simptome ugriza pauka. Martinu Berti (25) iz Marghere ugrizao je smeđi mediteranski pauk samotnjak (pauk violina) u njenom domu, što je moglo biti smrtonosno da nije odmah zatražila lekarsku pomoć.

Lekari su otkrili nekrozu kože i infekciju koja je mogla prerasti u gangrenu.

- Ako vas ugrize pauk i primetite crveni krug koji se širi i potamni, odmah idite u bolnicu - upozorila je Martina. 

Pauk violina, poznat po snažnom otrovu, može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući nekrozu tkiva i teške infekcije.

Ugriz često ne boli odmah, ali simptomi se razvijaju u roku od nekoliko sati, uključujući oticanje, crvenilo i bol. Ako se ne leči, ugriz može biti smrtonosan, posebno za decu, starije osobe i one sa oslabljenim imunitetom.

- Nažalost, ovaj pauk violina je odlučio da poseti i mene! Srećom, primetila sam ga na vreme. Ugrizao me je u mojoj kući, u kupatilu. Sada su posvuda, budite oprezni jer je vrlo otrovan i, iznad svega, opasan. Na prvoj fotografiji izgleda kao običan ujed, a onda se pretvori u crnu oteklinu koja užasno boli, dok ne završite u bolnici. Ponovo ponavljam, srećom, zahvaljujući Bogu, primetila sam infekciju na vreme, inače bi, prema rečima lekara, moglo biti čak i smrtonosno. Nalaze se svuda, ne samo na otvorenom. Budite oprezni, posebno oni koji imaju malu decu kao ja, jer osim što je opasan, ugriz je i veoma bolan - dodala je ona. 

Ovaj pauk živi u suvim, mračnim i toplim prostorima, poput podruma i tavana, i najčešće je aktivan noću. Prisutan je u mediteranskim zemljama, uključujući Hrvatsku, gde se može naći u primorskim krajevima, ali i u unutrašnjosti.