Autor: Informer.rs

27.08.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ako ovo imate na jeziku, prestanite da pijete kafu! Ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem

U poslednje vreme, postavlja se pitanje da li neki simptomi na jeziku mogu ukazivati na to da je pijenje kafe štetno za naše zdravlje. Doktor Anis Khalaf otkriva da postoji jednostavan test koji možete uraditi kod kuće kako biste proverili da li kafa može biti problematična za vas.

Informer

Doktor Anis Khalaf upozorava da određeni simptomi na jeziku mogu ukazivati na to da pijenje kafe možda nije najbolji izbor za vas. Prema njegovim rečima, ako na jeziku primetite puno pukotina i gustu žutu prevlaku, moglo bi biti pametno da izbegavate kafu. Ovi simptomi često ukazuju na "neravnotežu u telu", koju kafa može pogoršati, prenosi "Mirror".

Iako Khalaf ne ulazi u detalje, ovaj fenomen je poznat u kineskoj medicini kao "nedostatak jin". To je stanje koje karakteriše nedostatak tečnosti ili hladnoće i prekomerna toplota.

Doktor Lorens Kaningem objašnjava da je nedostatak jin neravnoteža u telu gde su nutritivni aspekti iscrpljeni, što može uzrokovati simptome poput nemira i lupanja srca. Kafa, kao "inherentno zagrevajući" stimulans, može pogoršati ove simptome.

Međutim, Kaningem napominje da žuta prevlaka na jeziku obično ukazuje na probleme u digestivnom sistemu, a ne nužno na problem sa kafom. Uzroci ovog plaka mogu uključivati lošu oralnu higijenu, dehidraciju ili prisustvo bakterija i gljivica. Kafa može pogoršati ove uslove zbog svog kiselog karaktera koji menja pH ravnotežu u ustima i doprinosi proliferaciji bakterija i kvasca.

Pored simptoma na jeziku, kafa može izazvati i druge probleme, poput uznemirenog stomaka i refluksa kiseline, jer povećava proizvodnju želudačne kiseline. Takođe, prekomeran unos kafe može dovesti do glavobolja ili migrena.