03.09.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Doktor upozorava! Obavezno spustite dasku od wc šolje pre puštanja vode - ono što izlazi iz nje je pogubno za zdravlje

A šta je i kako dolazi do aerosolnog efekta? Jednostavno je. Ukoliko ne spustimo poklopac na wc šolji pre nego što pustimo vodu, bacili će se raspršiti po celom kupatilu - pločicama, peškirima, četkicama za zube, četkama za kosu... E, sada, ako su bacili, odnosno bakterije i patogeni, na svim pomenutim predmetima, vrlo je velika verovatnoća da će se naći i u našim plućima, jer ćemo ih udisati.

Pored toga, korišćenjem četkice za zube, navedene mikroorganizme unosimo i oralnim putem, a znamo da su svi oni uzročnici raznih opasnih bolesti.

Informer

 

Poklopac ne eliminiše u potpunosti bakterije 

To je pokazalo i istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oklahomi, a doktor Tušar Tajal, vodeći konsultant na Odeljenju za internu medicinu u bolnica CK Birla, u Delhiju, naglasio je da držanje poklopca zatvorenog prilikom puštanja vode značajno smanjuje širenje bakterija, iako ih ne eliminiše u potpunosti.

- Prema istraživanju koje je 2013. godine objavio Univerzitet u Oklahomi, otkriveno je da fekalne materije, zajedno sa raznim patogenima i česticama vode, mogu da se šire kroz vazduh i padaju na različite površine u kupatilu. Kako se ove čestice "raspršuju" i nagore, stižu sve do plafona. Ipak, mikroorganizmi mogu i dalje da "pobegnu" iz šolje kroz prostor između poklopca i daske, ali u nmnogo manjoj meri - objasnio je dr Tajal za medije.

Sa ovim novim znanjima, on veruje da ćemo svi biti pažljiviji prilikom pomenute "aktivnosti" u toaletu, jer činjenica je da poklopac na wc šolji ima i upotrebnu, a ne samo estetsku vrednost.