Autor: Informer.rs

13.09.2024.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Bolovala je od raka jezika! Morali su da joj ga odstrane i sa ovim delom tela zamene! (VIDEO)

Dženifer Aleksander (52) prošla je kroz izuzetno kompleksan proces rekonstrukcije jezika nakon što je izgubila ovaj organ zbog raka. Suočena s dijagnozom raka jezika, Dženifer se našla pred teškim izazovima, uključujući gubitak čula ukusa i ponovno učenje govora i konzumacije hrane.

Dženifer je prvi put dijagnostikovan rak jezika u 37. godini života. Pre toga je imala rekurentnu leukoplakiju – stanje usne duplje koje se manifestuje kroz bele i crvene lezije. Iako su lekari utvrdili da je uzročnik raka HPV, u ranoj fazi nije bilo potrebe za hemoterapijom ili radioterapijom. Nažalost, bolest se vratila dva puta, pa je Dženifer odlučila da se podvrgne operaciji rekonstrukcije jezika.

Tetovaža joj spasila život

Međutim, najzanimljiviji deo njene priče jeste to što njen "novi jezik" potiče od komada kože sa tetovažom plave zvezde koju je ranije imala na levoj podlaktici.

U martu 2020. godine, prošla je kroz složenu operaciju tokom koje je deo tkiva s njene leve ruke upotrebljen za obnavljanje jezika. Nakon zahvata, Dženifer je morala da uči kako ponovo da govori, jede i peva. Iako je izgubila oko 60 odsto čula ukusa i imala poteškoće sa određenom hranom, nije odustajala od procesa oporavka.

Danas, Dženifer aktivno promoviše važnost preventivnih pregleda za rak jezika, posebno kod mlađih osoba. Upozorava na simptome poput belih fleka u ustima, neobjašnjivog gubitka težine, krvarenja i bola u vilici.

Iako je prošla kroz tešku operaciju i mukotrpnu rehabilitaciju, Dženifer sada živi "novi život" sa rekonstruisanim jezikom. Njena hrabrost i odlučnost da se suoči s rakom jezika postali su inspiracija mnogima koji se bore sa sličnim problemima.