Autor: Informer.rs

14.09.2024.

10:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ako vas stomak ovako zaboli, odmah kod doktora! Ne lečite se sami, možda se radi o ozbiljnoj bolesti!

Svako od nas u nekom trenutku života doživi bolove u stomaku. U većini slučajeva, bolovi nisu ozbiljni i mogu se ublažiti kod kuće uz pomoć lekova bez recepta, poboljšanjem ishrane dodavanjem vlakana ili povećanjem unosa tečnosti. Međutim, postoje simptomi na koje treba obratiti posebnu pažnju, jer mogu ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje.

Nije svaki bol u stomaku bezazlen 

- U gastroenterologiji uvek tragamo za alarmantnim simptomima.Ovi simptomi uvek izazivaju crvenu zastavu i ne bi ih trebalo ignorisati. To uključuje neobjašnjiv gubitak težine, bilo kakve znakove krvarenja iz probavnog trakta i teške bolove - kaže dr Albert Ross, gastroenterolog.

Informer

 

Neobjašnjiv gubitak težine

Iako mnogi bi voleli da izgube nekoliko kilograma bez dijete ili vežbanja, neobjašnjiv gubitak težine može biti znak da se dešava nešto ozbiljnije.

- Ako gubite težinu bez namere, nešto nije u redu - objašnjava dr Ros.

Nagli gubitak težine može biti simptom čira na želucu, celijakije, upalnih bolesti creva ili raka debelog creva.

Krvarenje u probavnom traktu

Ako primetite krv u stolici ili povraćate krv, potrebno je da se obratite lekaru. Crna stolica može biti uzrokovana ishranom, ali češće je posledica krvarenja iz gornjeg dela probavnog trakta.

Krv u stolici može biti simptom manje ozbiljnih stanja poput analnih fisura, hemoroida, kolitisa i divertikuloze, ali takođe može ukazivati na ozbiljnije poremećaje poput upalnih bolesti creva ili raka debelog creva. Posebno je važno da se osobe starije od 40 godina konsultuju sa lekarom, s obzirom na to da je rak debelog creva češći s godinama, iako se poslednjih godina sve češće viđa kod mlađih pacijenata, prenosi "Lansing state journal".

Informer

 

Ako vas bolovi u stomaku bude iz sna, obavezno potražite pomoć.

- Postoji nekoliko stvari koje nas brinu kod ovog bola. Ako osećate bol u donjem desnom delu stomaka ili u srednjem delu, to može ukazivati na problem sa slepim crevom. Ako je bol oštar u gornjem delu stomaka, to može biti znak problema sa žuči. Ako je bol toliko intenzivan da vam otežava hodanje ili kretanje, možemo biti zabrinuti zbog nečega poput perforisanog čira na želucu -kaže dr Ros

Ako osećate kontinuirani bol nekoliko dana, ili povremeni bol koji traje nekoliko nedelja, takođe je najbolje da se obratite lekaru, bez da se samostalno lečite i nagađate o čemu se radi.