Autor: Informer.rs

06.10.2024.

16:00

Foto: profimedia

Magazin

Manekenka godinama krila borbu s rakom dojke! "Odbila sam hemoterapiju, pobedila sam na svoj način"

Jedna od najpoznatijih manekenki svih vremena, El Mekfirson, otkrila je da se pre sedam godina suočila s dijagnozom raka dojke. Sada, u svojoj 60. godini, proslavljena lepotica priznaje da je uprkos savetima čak 32 lekara odlučila da ne ide na hemoterapiju, što je bila njena lična i hrabra odluka.

U svojim memoarima pod nazivom "Learning to Trust Yourself", El je detaljno opisala svoju borbu s bolešću, ističući kako se odlučila za holistički pristup, u potpunosti ignorišući tradicionalne medicinske savete.

Informer

 

- Bio je to šok, zbunjujuće i zastrašujuće iskustvo na mnogo načina, ali dalo mi je priliku da se dublje okrenem sebi i pronađem unutrašnju snagu - izjavila je u intervjuu za "Women's Weekly".

El je 2017. godine dobila dijagnozu intraduktalnog karcinoma, a lekari su joj preporučili mastektomiju uz zračenje, hemoterapiju i hormonsku terapiju, ali ona je odabrala drugačiji put. Proslavljena manekenka, koja je godinama poznata po svom holističkom načinu života, odlučila je da ne sledi konvencionalne metode lečenja.

Informer

 

- Ova borba bila je prilika da ostanem verna sebi, da verujem svom telu i putu koji sam odabrala - objasnila je Mekfirson.

Ona je dodala da su joj molitva i meditacija pomogle u donošenju odluke da rak leči intuitivnim, holističkim pristupom, nasuprot medicinskim preporukama.

- Reći ne standardnim rešenjima bila je najteža odluka u mom životu, ali slušanje sopstvenog srca bilo je presudno - dodala je.

El je svoj put ka oporavku nastavila u Feniksu, Arizoni, gde je na osam meseci iznajmila kuću i posvetila se alternativnim terapijama uz podršku tima stručnjaka iz oblasti naturopatije, osteopatije i holističke medicine.

Nakon godina borbe, njen rak je sada u "kliničkoj remisiji", ali ona svoje stanje radije naziva "totalnim zdravljem".

Šta je holistički pristup lečenja?

Holistički pristup je način lečenja ili razmišljanja koji uzima u obzir celokupnu osobu, a ne samo simptome bolesti. Fokusira se na ravnotežu tela, uma i duha, verujući da su svi aspekti zdravlja međusobno povezani. U medicini, holistički pristup podrazumeva korišćenje prirodnih metoda lečenja, poput ishrane, meditacije, fizičke aktivnosti i alternativnih terapija, uz minimalno oslanjanje na konvencionalne lekove ili invazivne tretmane. Cilj je postići celokupno zdravlje, a ne samo izlečiti specifičnu bolest.

Važno je napomenuti da je svaka borba sa rakom individualna, iako El Mekfirson veruje u svoj holistički pristup. Ipak, svako ko se suočava s ozbiljnim bolestima važno je da se posavetuje sa lekarom i prati medicinske savete zasnovane na naučnim dokazima. Prava medicinska terapija, uključujući hemoterapiju, zračenje i druge konvencionalne metode, često su od ključnog značaja za uspešno lečenje raka.