Autor: Informer.rs

13.10.2024.

17:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Koji je paradajz zdraviji - Kuvani ili svež? Odgovori lekara će vas šokirati

Ako ste se nekada pitali koji je zdraviji - svež ili kuvani paradajz - odgovor leži u brojnim zdravstvenim benefitima koje kuvani paradajz nudi.

Kuvani paradajz ne samo da sadrži važne vitamine i minerale, već i dodatne prednosti za zdravlje. On može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pomoći u bržem oporavku mišića nakon vežbanja, smanjiti masnoće u krvi, poboljšati zdravlje kože i smanjiti rizik od raka.

Informer

 

Zašto je kuvani paradajz zdraviji od svežeg?

U knjizi "Samo jedna stvar", dr. Majkl Mosli istražuje paradajz i objašnjava zašto ima toliko pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, navodi BBC.

Iako je paradajz zapravo voće zbog prisutnosti semenki, takođe je vrlo popularan širom sveta. Njegova popularnost proizlazi iz raznolikosti primene i hranljivih materija poput vitamina C, kalijuma, folne kiseline i likopena.

Informer

 

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza ubrzava oporavak mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su nakon intenzivnog treninga pili sok od paradajza imali brži oporavak mišića i manje upale u poređenju s onima koji su konzumirali energetske napitke.

Pospešuje zdravlje srca

Analiza šest različitih studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šoljice soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL-a - "lošeg holesterola" te povećati nivo HDL-a - "dobrog holesterola", čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorbciju likopena

Paradajz sadrži snažan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen postaje još učinkovitiji kada se pardajz kuva jer toplota čini likopen lakše dostupnim.