Autor: Informer.rs

14.10.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ako vam je stolica ovakve boje, odmah kod lekara! Rak debelog creva nosi podmukle simptome koji su kobni

Rak creva, poznat i kao kolorektalni rak, može se razviti u debelom crevu ili rektumu, a prepoznaje se kroz niz simptoma koji se često mešaju sa manje ozbiljnim stanjima.

Jedan od najupečatljivijih znakova je krvarenje iz rektuma ili prisustvo krvi u stolici, što često uznemiri pacijente, iako može biti uzrokovano i hemoroidima ili manjim povredama sluzokože.

Informer

 

Ako primetite krv u stolici, pogotovo tamnocrvenu ili crnu, ili imate nagle promene u navikama pražnjenja creva, trebalo bi da se obratite lekaru.

Uz ove simptome, kolorektalni rak može uzrokovati neobjašnjivo mršavljenje, stomačne bolove, osećaj stalnog naprezanja ili nelagodnost u donjem delu stomaka. Osim toga, neki pacijenti osećaju umor i zadihanost, što može biti posledica anemije izazvane gubitkom krvi.

U nekim slučajevima, rak može blokirati creva, što dovodi do crevne opstrukcije. Simptomi opstrukcije uključuju grčeve, nadutost, zatvor i nemogućnost ispuštanja gasova, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Iako su ovi simptomi zabrinjavajući, oni ne moraju nužno ukazivati na rak. Na primer, krvarenje iz hemoroida je često i obično nije ozbiljno, ali tamnija krv ili krvarenje iz viših delova creva može biti znak ozbiljnijih problema, uključujući rak.

U svakom slučaju, pravovremena poseta lekaru može pomoći u ranom otkrivanju raka creva i povećati šanse za uspešno lečenje.