Autor: Informer.rs

21.10.2024.

18:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Oprali ste ruke i mislite da su čiste? Doktori pokazali šta sve ostaje ispod površine (VIDEO)

Možda bi trebalo još jednom da preispitamo kako peremo ruke - stoji ispod viralnog videa dva doktora koji su otkrili kako zapravo izgledaju naše "čiste" ruke pod mikroskopom.

Doktor Miro Figura i doktorka Dana Brems, u videu objavljenom na TikToku, prikazali su korisnicima pravo stanje naših ruku. Snimci napravljeni mikroskopom šokirali su internet.

- Ova ruka izgleda čisto na prvi pogled, ali da li je zaista čista? - upitali su svoje pratioce.

Na zumiranom snimku prsta pod mikroskopom, videli su se sitni nabori kože, nalik pesku, prekriveni česticama prljavštine.

- Ovo je baš odvratno - komentarisao je Miro.

- Na rukama se može naći više od 3.000 različitih mikroba, pa je zato važno prati ruke temeljno. Dobra higijena može smanjiti do 50 odsto infekcija - dodala je Dana.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ruke treba prati najmanje 20 sekundi, naročito nakon korišćenja toaleta i pre jela.

Bilo koji sapun temeljno čisti ruke. Prema američkoj Upravi za hranu i lekove, ne postoji dovoljno dokaza da su antibakterijski sapuni efikasniji od običnog sapuna i vode.

Ako nema sapuna i vode, koristite sredstvo za dezinfekciju sa najmanje 60 odsto alkohola. Prirodni proizvodi, poput organskih sprejeva ili dezinfekcija sa 70% etil-alkohola i esencijalnim uljima, takođe su efikasni.

- Pazite da operete sve delove ruku, uključujući prostor između prstiju i ispod noktiju, trljajući dok se ruke potpuno ne osuše - savetuje CDC.