25.10.2024.

10:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Obavezno gasite grejanje tokom noći! Doktori upozorili - možete ozbiljno da ugrozite zdravlje

Kako temperature padaju, mnogi od nas posežu za grejanjem kako bi se ugrejali u svojim domovima. Doktori upozoravaju da uključeno grejanje preko noći može negativno da utiče na vaše zdravlje. 

Stručnjaci upozoravaju da to može da dovede do lošeg sna i problema sa disanjem. Sleep Foundation ističe da je idealna temperatura za spavanje između 15,6 i 20°C. Ako je pretoplo, telo može da se pregreje i uzrokuje buđenje u znoju i prekid sna, piše Ladbible.

Grejanje utiče na vaše zdravlje

Osim lošijeg sna, grejanje preko noći može da pogorša probleme sa sinusima. Ako već imate začepljen nos, grejanje može dodatno da isuši vazduh i iritira sluznicu, što otežava disanje. Doktori upozoravaju da to može da produži simptome prehlade i oteža oporavak.

Informer

 

Istraživanje Medicinskog univerziteta u Varšavi otkrilo je da su određene metode grejanja u zatvorenom prostoru povezane sa povećanim rizikom od alergijskog rinitisa i astme. Zbog suvog vazduha u grejanim prostorima, alergeni poput prašine postaju aktivniji, što može da pogorša simptome alergija.

Suva koža

Grejanje utiče i na zdravlje kože. Svaka briga koju ulažete u njegu svoje kože i novac potrošen na razne proizvode, mogu da budu uzaludni ako spavate sa uključenim grejanjem jer isušuje vašu kožu dok spavate.

Informer

 

- Gašenje grejanja tokom noći je pravi način da smanjite isušivanje kože, posebno ako imate kožna stanja poput ekcema ili drugih upalnih problema, a i uštedećete novac - rekla je Dr. Hiba Injibar iz Dermasurge klinike.

Šta možete da učinite?

Umesto da ostavite grejanje upaljeno tokom cele noći, stručnjaci savetuju da ga isključite pre spavanja i koristite dodatne slojeve posteljine ili toplu odeću.

Na taj način zadržavate idealnu temperaturu za zdrav san i izbegavate nepotrebne zdravstvene rizike.