03.10.2024.

13:09

Foto: rursituproject/instagram

Nauka

Ostati ili otići?! Ovaj projekat oživeće ruralne sredine

Prema rečima rukovodioca projekta Marije Drobnjaković SANU projekat će biti realizovan u periodu 2023¬2025. godine. 

Realizacija projekta se odvija u saradnji Geografskog instituta "Jovan Cvijić" SANU  sa šest partnerskih organizacija: Udruženje žena „"Sačuvajmo selo" (Priboj), Udruženje Seoski turizam Srbije (Ljig), Planinarski klub "Tara" (Bajina Bašta), Klub "Ars Nova" (Valjevo), Centar za kulturu "Vuk Karadžić" (Loznica) i Centar za unapređenje turističke privrede TERRA (Užice) - objašnjava Drobnjaković i dodaje:

- Projekatne aktivnosti se realizuju na teritoriji Regiona Šumadije i Zapadne Srbije, konkretno na prostoru Zlatiborskog, Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Terensko istraživanje je obuhvatilo odabrana ruralna naselja na teritorijama opština: Užice, Bajina Bašta, Priboj, Valjevo, Loznica, Ljig i Čajetina. 

Na pitanje šta obuhvata ovaj projekat, odgovara:

Projekat je fokusiran na selo i stanovnike seoskih područja, njihovu motivaciju i nameru da tu ostanu da žive ili da ih napuste. Namera nam je da razumemo razloge tog izbora, da identifikujemo prostorne obrasce (i)mobilnosti, utvrdimo faktore koji utiču na odluku o napuštanju rodnog mesta, dokumentujemo pozitivna iskustva stanovnika sela u vidu zbirke afirmativnih priča i podržimo učešće građana u naučnim istraživanjima. 

Prema njenim rečima, doprinos istraživanja se ogleda kroz nekoliko segmenta.

- To su osnaživanje i održivost ruralnih zajednica, podizanje svesti o potencijalima sela, prepoznavanje afirmativnih obrazaca života i privređivanja na selu, podsticanje razvoja ruralnih prostora i ublažavanja negativnih procesa koji ih karakterišu, obogaćivanje naučnog opusa u domenu ruralnih studija i studija o migracijama - navodi naša sagovornica.

Takođe, s obzirom da se ovaj projekat realizuje po principima građanskih naučnih istraživanja, dodaje Marija, omogućiće približavanje procesa naučnih istraživanja i istraživačkih metoda građanima, dok se njihov doprinos nauci ogleda u uključivanju ličnih znanje i resursa u istraživački proces.

U razgovoru za Informer otkriva i da projekat predviđa četiri faze realizacije.

- Sada smo u empirijskoj fazi, koja podrazumeva sprovođenje anketnog istraživanja u naseljima, koja su prethodno odabrana na osnovu kompleksne statističke analize. Naredne aktivnosti podrazumevaju obradu dobijenih podataka, posebno za svaku opštinu, kao i komparaciju među njima. To će ujedno omogućiti i identifikaciju potencijalnih sagovornika sa kojima će se obaviti intervju, u cilju sakupljanja afirmativnih priča i kreiranja zbirke pozitivnih primera života na selu - napominje rukovodilac projekta.

Inače, neke od projektnih aktivnosti su u nadležnosti istraživača Instituta i odnose se na teorijsko i metodološko utemeljenje projekta, postizanja objektivnosti i slično, dok će pojedine aktivnosti biti u nadležnosti partnera, odnosno građana participanata u istraživanju.