08.10.2024.

16:36

Foto: Informer

Nauka

Potpisan memorandum o razumevanju sa Italijom! Prijekat BIO4 Campus ide uzlaznom putanjom, a evo šta to znači

Memoranduma o raumevanju između BIO4 Kampusa, Arexpo SpA i Foundation for Innovation and Technology Transfer potpisan je u Italijanskoj ambasadi u Beogradu.

Pre potpisivanja memoranduma prisutnima su se obratili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović i Luka Gori, Nj.E. ambasador Italije u Srbiji.

Begović i Gori su istakli da je za godinu dana ovo treci projekat u Srbiji na koji su jako ponosni, te i da su srećni kako napreduje ceo projekat i odnosi dve zelje kada je u pitanju ovakva investicija. 

Podsetimo, Kampus će se graditi na 20 hektara ukupne površine, a nalaziće se u Kumodražu, delu grada gde se nalazi i Institut „Torlak“, Agencija za lekove i Farmaceutski fakultet.

U BIO4 će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa, delovima kojima mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus.

Prema najavama, u ovom kompleksu će raditi više od 1.000 doktora nauka, školovaće se više od 4.000 studenata, a planirano je da se završi do kraja 2026. godine.

Informer

Na čemu će se raditi u BIO4 kampusu?

BIO4 kampus predstavlja spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta i jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu a planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

Kako je istakla resorna ministarka cilj je da se unapredi kvalitet života naših građana, ali i da doprinosimo razvoju ekonomije.

Informer

Ko su budući stanari BIO4 kampusa?

Uveliko je poznat određen broj budućih stanara BIO4 kampusa te se na spisku nalaze:

Biološki fakultet
Farmaceutski fakultet
Hemijski fakultet
Medicinski fakultet
Poljoprivredni fakultet
Tehnološko-metalurški fakultet
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Informer

Ko je tu od stranih kompanija?

Za sada Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija potpisalo je nekoliko Memoranduma o razumevanju i saradnji sa stranim kompanijama, i to:

Rosche
Takeda
Merck Sharp and Dohme
Pfizer
Swiss Rockets
BGI Group